U našim se crijevima nalaze dobre i loše bakterije. Kad loše brojčano nadjačaju dobre, dolazi do bolova u trbuhu i loše probave. Osjećamo se letargično, a sve zbog nepravilne apsorpcije nutrijenata.
Dobre bakterije, poznate kao probiotici, pomažu našim
crijevima da se vrate u ravnotežu. Ove prijateljske bakterije možemo naći u
nekoliko namirnica.
Mliječni proizvodi
Jogurt je
fermentirana prerađevina mlijeka. Bogat je kalcijem i proteinima, a možete ga
kupiti obogaćenog raznim okusima. Neke vrste sadrže i vlakna. Najvrijedniji
sastojci jogurta su tzv. dobre bakterije. Neke od njih su laktobacili, bifidus
i acidofilus.
Kefir je još jedna vrsta probiotika, također prerađenog iz mlijeka. Iako ima
rjeđu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranjive sastojke, ali s dodatkom
vitamina B.
Zelje
Kiselo zelje
se dobiva od fermentiranog kupusa. Sadrži poseban soj dobrih bakterija tj.
laktobacila plantarum koje su odlične za imunološki sustav. Pomažu u prevenciji
karcinoma i zaustavljaju virus gripe. Kad kiselo zelje dođe do crijeva ono
pomaže u stvaranju antitijela koja se bore protiv E. coli i salmonele. Kiselo
zelje olakšava probavljanje laktoze.
Kimči
Radi se o
iznimno poznatom korejskom narodnom jelu pripremljenom od kupusa. Kimči
predstavlja odličan izvor zdravih bakterija. Priprema se uz dodatak češnjaka, chili
papričica soli, octa i raznih začina.
Miso juha
Iako juhe možemo pripraviti uz pomoć brojnih
sastojaka, samo jedna vrsta juhe sadrži zdravu bakteriju. Radi se o miso juhi
koja se spravlja od fermentirane soje. Međutim, i druge sojine prerađevine sadrže
korisne bakterije. Radi se o tempehu, soja umaku te fermantiranom sojinom
mlijeku.
Čaj
Blagotvorni
učinci čajeva na organizam poznati su od davnina. Tako oni jačaju imunološki
sustav, i poboljšavaju metabolizam. Međutim, jedna vrsta čaja u sebi sadrži
posebno korisnu bakteriju. Radi se o kombuči.
K. R.