U sljedećih nekoliko kolumni htjeli bi vam približiti sve najvažnije što smo do sada pisali o našim čajevima. Zato smo napravili kratak sažetak tj. objedinili sve u kolumni koja bi za ljude, koji tek počinju ili su već postali ljubitelji čaja, bila kratki podsjetnik za pripremu, ispijanje i dokolicu čaja.
Bijeli čaj
Poznat je stoljećima u tradicionalnoj
kineskoj medicini kao osnovni čarobni sastojak eliksira mladosti, dugovječnosti
i ljepote. Jedan od najkvalitetnijih nosi naziv Silver Needle. Za njega se odabiru
samo najfiniji, najmlađi listići i pupoljci, još prekriveni kratkim bijelim dlačicama.
Zbog tih dlačica, osušeni listići su srebrnkasto – bijele boje i od tuda potječe
naziv bijeli.
Bijeli čaj je poznat kao posebna vrsta zelenog čaja. Proizvodi se od pupoljaka i
najmlađih listova biljke Camellie Sinensis. Pije se preventivno jer jača imunološki
sustav. Brojne koristi konzumiranja bijelog čaja identične su navedenim koristima
konzumiranja zelenog čaja. Za razliku od zelenog, bijeli čaj u okusu nema trpkosti.
Gotovi napitak je blijedo zlaćane boje i osvježavajućeg okusa. Zanimljivo je da
šalica bijelog čaja vrijedi kao 12 čaša iscijeđenog soka naranče, što ga stavlja
na pijedestal s čajevima. Priprema bijelog čaja je gotovo identična pripremi zelenog,
samo što bijeli nije tako osjetljiv na temeperaturu vode, pa se može namakati u
vodi od 80-90 stupnjeva, 1-3 minute.
Žuti čaj
Žuti je čaj zapravo neobrađeni bijeli čaj. Sadrži dijetni enzim koji pomaže bržoj
probavi hrane i sagorijevanju suvišne masnoće u tijelu. Najbolji je prirodni pripravak
za gubljenje težine, a pogoduje osobama osjetljivog želuca. Za razliku od klasičnog
zelenog čaja nema nimalo trpkosti i sadrži neznatnu količinu teina. Kura traje
mjesec dana za što je potrebno 500 grama čaja. Žuti čaj se priprema tako da
vodu zagrijemo na 70 do 80 stupnjeva te ga namačemo 3 minute.
Kao i zeleni čaj žuti čaj sadrži vitamine A1, B2, B12, C i E, kao i mnoge
minerale i elemente u tragovima. Također, čisti tijelo od otrova, smanjuje
bolove kod problema sa želucem i crijevima, smanjuje masnoću u krvi, dobar je
za srce i tlak, sprječava aterosklerozu, dobar je protiv upala, normalizira rad
štitnjače, pospješuje krvotok i regeneraciju kože, povisuje mentalnu i tjelesnu
aktivnost, djeluje protiv depresije, pospješuje ozdravljenje jetrenih
bolesnika, dobar je za reumu, a zbog fluora kojeg sadrži sprječava karijes. Žuti
čaj ubrzava izmjenu tvari, pospješuje probavu, stimulira razgradnju masnoća i
čisti organe od toksina.
Crni čaj
Crni čaj ima vrlo bogat i složen kemijski sastav. Nutritivna vrijednost čaja
povećava se ukoliko mu dodate i par kapi mlijeka, a pri tome čajevi ne gube na svojoj
“antioksidativnoj moći”. Flavonoidna sposobnost antioksidacije je
vrlo velika. Naime, smatra se da je aktivnost pojedinih biljnih polifenola veća
od aktivnosti već dobro poznatih antioksidativnih tvari – vitamina C i E.
Zanimljivo je da lišće za crni čaj potpuno oksidira, dok se listovi za zeleni
čaj izlažu pari a zatim suše. Iako oksidacija mijenja kemijski sastav
flavonoida crnog čaja, ukupan sadržaj i antioksidativna aktivnost je slična kao
kod zelenog čaja.
Kao i kod zelenog čaja, i crni potiče metabolizam, blokira alergenski odgovor,
usporava razvoj malignih bolesti, štiti kosti, sprječava loš zadah, poboljšava
zdravlje kože, štiti od razvoja Parkinsonove bolesti i čak usporava pojavu
dijabetesa. Flavonoidi čuvaju srce jer neutraliziraju slobodne radikale i
inhibiraju enzime koji sudjeluju u njihovom stvaranju. Smanjuju razinu LDL
kolesterola, triglicerida i fibrinogena (proteina koji sudjeluje u stvaranju
krvnih ugrušaka) istovremeno poboljšavajući odnos LDL (lošeg) i HDL (dobrog)
kolesterola, čime se učinkovito smanjuje rizik od pojave ateroskleroze.
Flavonoidi pojačavaju otpornost organizma
prema bakterijama, djeluju protuvirusno na viruse koji uzrokuju gripu, herpes
simplex, polio pa čak i HIV, normaliziraju rad štitnjače, pospješuju
ozdravljenje jetrenih bolesnika. Katehini štite od nakupljanja krvnih ugrušaka,
imaju široki spektar zaštitnog djelovanja na stanice živčanog sustava, štite od
nakupljanja željeza i slobodnih radikala u mozgu koji su odgovorni za brojne
degenerativne poremećaje kao što su Parkinsonova i Alzheimerova bolest. Za
pripremu crnog čaja vodu zagrijte do vrenja i prelijte je odmah preko listića,
te ga ostavite da se namače oko 5 minuta.