Debljina povećava rizik od fibromijalgije

Debljina, salo, muskarac, kilogrami, mrsavljenje

Istraživači norveškog Sveučilišta za znanost i tehnologiju su otkrili povezanost između razine slobodnog vremena za vježbanje i budućeg rizika za fibromijalgiju. Istraživački tim je također identificirao indeks tjelesne mase kao neovisan čimbenik rizika za ovo bolno stanje.

Fibromijalgija je kroničan sindrom koji karakterizira rasprostranjena bol. Ona traje duže od 3 mjeseca, a uključuje određene točke na vratu, ramenima, leđima, kukovima, rukama i nogama. Povezane karakteristike koje se često pojavljuju su neobjašnjivi umor, poremećaji spavanja, glavobolja, kognitivne poteškoće i poremećaji raspoloženja. Učestalost fibromijalgije raste s godinama i to znatno više kod žena nego kod muškaraca.

kStručnjaci povezuju fibromijalgiju sa stresnim ili traumatskim događajima, poput prometnih nesreća, ponovljenih ozljeda, određenih bolesti. Međutim, treba naglasiti da se fibromijalgija može pojaviti spontano. Neki znanstvenici nagađaju da bi u fibromijalgiju mogli biti uključeni geni koji određenu osobu čine osjetljiviju na bol od drugih.

Kad je riječ o povezanost tjelovježbe i fibromijalgije, istraživanja su pokazala da je tjelesna aktivnost povezana s manjim bolovima i manjom mišično koštanom ukočenošću ili bolnim zglobovima među ženama koje stare.

"Sudionice istraživanja koje su vježbale 4 puta tjedno imale su 29 posto manji rizik od fibromijalgije u odnosu na neaktivne žene. Studija pokazuje da je visoki indeks tjelesne mase snažan i neovisan čimbenik rizika za budući razvoj fibromijalgije", potvrdili su znanstvenici.

Iako uzročno posljedična veza između pretilosti i fibromijalgije ostaje nepoznata, postoje neki zajednički etiološki čimbenici. Studije sugeriraju da proinflamatorni citokini igraju ulogu u fibromijalgiji kao i njenom odnosu s debljinom.

"Ovi rezultati pokazuju da redovita fizička vježba, a time i poboljšana tjelesna kondicija mogu poslužiti kao zaštita u održavanju lokomotornih sustava", zaključili su znanstvenici.


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!