Debljina povećava rizik od raka gušterače!

debljina, pretilost, debela zena

Osobe koje su tijekom godina oko struka nagomilale pozamašne količine sala imaju povećani rizik od raka gušterače. Rezultati istraživanja posebno se odnose na pripadnice nježnijeg spola.

Istraživanje također potvrđuje da se rizik od raka gušterače penje zajedno s indeksom tjelesne mase. Riječ je o standardnom mjerenju kojim se ocjenjuje stupanj pretilosti.

kDo zaključka da debljina povećava rizik od raka gušterače istraživači njujorškog Medicinskog fakulteta su došli analizirajući podatke 2.170 osoba s rakom gušterače i 2.209 zdravih pacijenata.

Rezultati istraživanja iznenadili su mnoge: pozitivna povezanost između porasta indeksa tjelesne mase i povećanog rizika od raka gušterače zabilježena je čak i kod zdravih sudionika istraživanja. Konkretnije, znanstvenici su utvrdili kako osobe s najvišim indeksom tjelesne mase imaju 33 posto veći rizik za rak gušterače.

Sudeći prema podacima američkog Društva za karcinom, prosječna osoba ima oko 1.4 posto šanse za razvoj raka gušterače tijekom života.

Kad je pak riječ o ženama, istraživači su ustanovili da dame s manjim viškom kilograma imaju 30 posto povećan rizik od raka gušterače u odnosu na žene normalne težine, dok se rizik za pretile pripadnice nježnijeg spola penje do 60 posto!

Najugroženije su dame koje imaju širi struk od bokova. Njihov rizik za rak gušterače iznosi nevjerojatnih 87 posto!

Stoga drage dame, ako i vi spadate u ovu skupinu, vrijeme je da se otrijeznite i napokon shvatite da je debljina prava prijetnja vašem zdravlju!  


K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!