Debljina skraćuje život!

Debljina, kilogrami, pretilost, salo, mesavljenje

Ako se još uvijek pitate zašto je debljina problem, odgovor glasi: zato što se svaki peti stanovnik Hrvatske muči s viškom kilograma. Međutim, porazni podaci pokazuju kako djeca, već od najranije dobi, postaju sve deblja i deblja.

Debljina nije bolest koja samo narušava kvalitetu života. Debljina skraćuje život! S ovom se činjenicom jednoglasno slažu svi hrvatski stručnjaci, od endokrinologa, specijalista školske i obiteljske medicine, kineziologa i nutricionista.

k                prof. dr. sc. MIrko Koršić

"Nažalost, dolazi vrijeme kada se može očekivati da će baš zbog debljine naša djeca živjeti kraće od nas. Debljina u svijetu poprima epidemiološke proporcije, a prema istraživanjima nije pošteđena niti Hrvatska populacija. U Hrvatskoj prekomjernu tjelesnu težinu ima gotovo 80 posto muškaraca i 50 posto žena. Djelovanje za prevenciju debljine valja prvenstveno usmjeriti u čimbenike okoline kojima se može objasniti eksplozija debljine u novije vrijeme", izjavio je prof. dr. sc. Mirko Koršić, predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Hrvatskog liječničkog zbora.

Kako se u budućnosti ipak ne bismo pretvorili u debelu naciju, važno je pravilno se hraniti od vrtićkih dana. Dobra je vijest da se dječji vrtići u sustavu odgoja i obrazovanja vrlo intenzivno i kontinuirano bave pravilnom prehranom koja je zalog za zdravu budućnost.

undefined  Ljiljana Vučemilović, viša medicinska sestra

"Dječji vrtići danas imaju nove prehrambene standarde i smjernice koje su izrađene u suradnji s nutricionistima, pedijatrima, epidemiolozima, dijabetolozima i ostalim stručnjacima. Zašto smo krenuli u izradu novih prehrambenih smjernica? Jedan od razloga je porast debljine i metaboličkih bolesti već u predškolskoj dobi. Danas, nakon dvije godine od uvođenja smjernica imamo puno bolju situaciju nego 2007. godine. Danas znamo koje mlijeko tj. koji postotak mliječne masti dijete mora koristiti, mi danas koristimo biljna ulja, postepeno uvodimo i maslinovo, koristimo jabučni ocat, prirodne začine, kvalitetne vrste mesa (bijelo, pureće). Ako promotrimo samo ovih pet parametara mislim da možemo biti zadovoljni", poručila je Ljiljana Vučemilović, viša medicinska sestra i zdravstvena voditeljica Dječjeg vrtića ''Sunce''.

k                        dr. Maja Baretić

Da debljina utječe na sva područja našeg života potvrdila je i dr. Maja Baretić iz Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma KBC-a Zagreb. Pritom je naglasila kako je svaki dio društva u mogućnosti sudjelovati u suzbijanju debljine.

"Istraživanja su pokazala da je zajednica ta koja je u mogućnosti pokrenuti određenu akciju. I obitelj može utjecati ne samo na pojavu debljine, nego i na promjenu prehrambenih navika. Važno je savjetovati majke i bake da se ljubav ne daje samo hranom nego i drugim načinima.  Važno je promovirati zdrave načine života i mentalnog zdravlja", zaključila je dr. Baretić.

Ipak, dobra je vijest da je svijest o težini problema sazrjela, pa je liječenje debljine, kroz specijalizirane centre, dignuto na znatno višu razinu.

k                        dr. sc. Jozo Jelčić

"Liječenje debljine je vrlo složeno, iscrpljujuće i dugotrajno. Ta bolest je za mnoge doživotna. Liječenje uključuje promjenu načina prehrane, kretanja, spavanja... Kod mnogih bolesnika primjenjujemo i terapiju medikamentima. Ponekad je potrebna pomoć psihijatra ili psihologa, a u krajnjem slučaju i pomoć barijatrijske kirurgije. Ako koristimo pojedinačne metode liječenja rezultati su dosta loši. Međutim, kombinacijom spomenutih metoda rezultati višestruko rastu. U prilog nam ne idu pogrešne predrasude o liječenju debljine, a koje dolaze kroz reklame i razne "čudnovate" pripravke", rekao je dr. sc. Jozo Jelčić iz Zavoda za endokrinologiju i bolesti metabolizma KBC-a Zagreb.

Postoji li pravi recept za skidanje kilograma?

Dijete su najpopularniji, ali i najnedjelotvorniji način za liječenje debljine. Iako ih je do sada objavljeno oko 1.000, niti jedna od njih nije pokazala nikakav učinak u liječenju debljine kroz godinu dana. Stručnjaci se slažu kako je zdrava, niskokalorična i dobro uravnotežena ravnomjerna prehrana jedini i pravi recept za skidanje suvišnih kilograma! Liječenje debljine je, potvrđuju naši sugovornici, ozbiljan posao!

k                    dr. sc. Mario Kasović

Međutim, samo zdrava, niskokalorična i dobro uravnotežena prehrana nije dovoljna za postizanje trajnih rezultata. S tim se slaže i dr. sc. Mario Kasović s Kineziološkog fakulteta u Zagrebu.

"Iako je svima jasno kakav oblik tjelesne aktivnost je dobar za prevenciju debljine, mogu konstatirati kako se nedovoljno bavimo tjelesnom aktivnošću. Mi jesmo sportska nacija, ali samo na sportskim rezultatima. Mi imamo Blanku Vlašić, Janicu i Ivicu Kostelić, imamo bob reprezentaciju, puno nogometaša... Međutim, na rekreativnom planu smo daleko ispod europskog nivoa. Ono što mene kao kineziologa najviše brine je nedostatak parkova i sportskih centara u kojima bi se ljudi mogli baviti tjelesnom aktivnošću. Brine me i nepostojanje različitih programa i sadržaja za populaciju. Najviše od svega me brine što i ono malo sadržaja i programa i sportskih objekata koje imamo nije iskorišteno. Moram naglasiti da bi škole  trebale više vremena posvećivati tjelesnom odgoju", zaključio je dr. sc. Kasović.

 

K. Ramić

 Prati nas na Viber Public Chatu!