Dijeta obljetnice mature

Brokula, povrce

U pravom moru dijeta, našla se jedna zanimljivog naziva: dijeta obljetnice mature!

S obzirom da većinu svojih nekadašnjih kolega niste vidjeli godinama, sigurno u takvoj prilici želite izgledati što je bolje moguće. Tada, baš kao i pred ljeto, smetaju nam kilice i kvržice i cilj nam je u što kraćem vremenu istopiti suvišne kilograme i izgledati mlađe.

Glavna tajna sjajne i mladolike kože ne nalazi se u kremama i serumima, nego u zdravoj prehrani koja je bolja od Botoxa, tvrdi njujorški dermatolog David Colbert, autor dijete obljetnice mature.

"Primijetio sam kako moji lijepi klijenti [koji uključuju glumice Michelle Williams i suprugu posljednjeg Jamesa Bonda Rachel Weisz] jedu cjelovite i svježe namirnice iz vrtova, stoga sam počeo istraživati kako bi vama zdrava prehrana mogla pomoći smršaviti i vratiti vrijeme", objasnio je ideju iza svoje dijete.

Rafinirana hrana, zašećerena pića i svi ostali oblici šećera glavni su razlog nakupljanja kilograma, a baš poput sunca, i šećeri mogu postarati našu kožu. "Eliminiranje većine prerađenih namirnica (uključujući zašećerenu hrani i pića) je najbitnija stvar koju možete napraviti za poboljšanje svog izgleda, težine i zdravlja", suvereno tvrdi Colbert.

Njegova je dijeta podijeljena u dvije faze. Cilj prve faze je pomoći vam riješiti se hrane loše kvalitete koja predstavlja prazne kalorije. Za vrijeme druge faze ćete stegnuti remen (ali ne na recesijski način) i uživati u vitkijoj liniji.

Što je dozvoljeno jesti?

Prva faza dijete obljetnice mature

Prva faza je faza detoksikacije, a dopuštene namirnice su:

  • povrće svijetle boje, pogotovo zeleno povrće
  • od voća su jedino dopuštene bobice, a u manjoj količini jabuke, naranče i grejp
  • orašasti plodovi
  • bezmasno meso (piletina, puretina, bezmasna govedina)
  • zdrave masnoće (omega-3 masne kiseline)
  • riba
  • jaja
  • začinsko bilje

Pijte puno vode – najmanje sedam čaša dnevno, a također su dozvoljeni kava i čaj. Naravno, nemojte ih šećeriti.

Pratite svoju težine dva tjedna od početka prve faze, u kojoj se očekuje gubitak između dva i pol i četiri i pol kilograma. Izgubljena težina varirat će od osobe do osobe, stoga se nemojte obeshrabriti ako inicijalni rezultat ne ispuni vaša očekivanja. Nakon dva tjedna, pristupate u drugu fazu.

Druga faza dijete obljetnice mature

Ova faza traje dva tjedana ili više i uključuje više voća, žitarice cjelovitog zrna pa čak i vino uz večeru.

Za vrijeme obje faze izbjegavajte: sokove (čak i one dijetalne, tzv. light) i gazirane sokove, sportska pića, pivo, žestoka alkoholna pića, trans masti, brzu hranu i visokofruktozni kukuruzni sirup.

Ovaj je sirup u velikoj količini sadržan u gaziranim pićima, sokovima, tortama i mnogim prerađenim namirnicama poput proteinskih pločica i slastica. U biti, on označava prazne kalorije koje kratkoročno povise razinu šećera u krvi, koja se zatim dvostruko smanji. Posljedica je ta da se osjećate umorno, a lakše nakupljate suvišne kilograme.

Kako biste osigurali dovoljan unos nutrijenata, autor ove dijete savjetuje dodatke prehrani u obliku multivitamina, minerala i omega-3 masnih kiselina.

Primjer jelovnika:

Doručak: omlet od bjelanjaka i kava
Međuobrok: polovica šalice jogurta, pola žličice agave i 70 grama borovnica
Ručak: salata s kozjim sirom, orasima, cherry rajčicama i vinaigrette umakom
Međuobrok: dvije stabljike celera punjene maslacem od kikirikija ili kravljim sirem
Večera: losos, pečena brokula, zelena salata, mineralna voda.

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje. Stoga, prije nego se posvetite "novom" režimu prehrane, potražite savjet svog liječnika.


Ordinacija.hr

 Prati nas na Viber Public Chatu!