Djeca pretila zbog mane DNK

pretilost, tuga, djevojcica, prijatelji, usamljenost

Neka djeca postanu izrazito pretila zbog nedostatka određenog dijela DNK, koji je odgovoran za kontroliranje osjećaja gladi, pokazalo je istraživanje.

Britanski su znanstvenici analizirali DNK 300-ak djece koja su imala sto kilograma već s deset godina. Koncentrirali su se na mane u DNK lancu: jesu li neki dijelovi bili kopirani ili izbrisani.

Ustanovili su kako nedostatak nekoliko rijetkih dijelova pospješuje pretilost. Nadalje su dublje proučavali jedan od tih dijelova i zaključili kako jedan posto od 1.200 pregledane gojazne djece nema taj segment DNK.

debljanjeNedostatak materijala na 16. kromosomu uzrokuje poteškoće jer briše gen koji je odgovoran za kontroliranje hormona gladi leptina, tvrdi doktorica Sadaf Farooqi pri Sveučilištu Cambridge.

Prema njenim razultatima, "djeca s izbrisanim komadićem DNK na 16. kromosomu imaju vrlo jak poriv za jelom. Ona su vrlo, vrlo, vrlo gladna i gotovo uvijek žele jesti".

Nezavisni stručnjaci koji nisu bili uključeni u ovo istraživanje, poput Erica Racussina, američkog stručnjaka za pretilost, pozdravljanju rezultate, te tvrde kako su oni "pravi rudnik informacija jer identificiraju određene dijelove kromosoma koje znanstvenici mogu istraživati kako bi otkrili gen povezan s pretilošću".

Studija baca novo svjetlo na globalni problem pretilosti jer daje medicinsku i znanstvenu podlogu tegobi za koju većina ljudi krivi "lijenost ili pohlepu".

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!