Imamo trik kako osigurati mršavljenje!

trbusnjaci, vjezbanje, fitness

Taman imate vremena do ljeta kako biste istesali tijelo i ne sramili se pokazati više kože, no kako se natjerati i početi vježbati? Kako ustrajati i ne odustati nakon prve zapreke?

Američki istraživači imaju savjet: bacite okladu s prijateljima i natječite se! Neka se i drugi uključe u program mršavljenja ili, ako ste manje sreće, kladite se na sebe – da ćete smršavjeti određeni broj kilograma do određenog datuma, a ako ne uspijete - gubite novac.

Naime, istraživači Sveučilišta Michigan ustanovili su kako je mršavljenje bilo najučinkovitije kod skupina zaposlenika koje su ponuđene novac ako smršave i koje su se za nagradu borile protiv druge skupine zaposlenika. Individualno mršavljenje pokazalo se slabijom motivacijom za debeljuškaste radnike.

"Široko je prisutan entuzijazam za nagrađivanje zdravog ponašanja na radnom mjestu, no ne postoji puno dokaza o učinkovitosti takvih strategija. Mi smo ustanovili kako su ovi poticaji znatno moćniji ako se radi o skupini, što je bitna implikacija za poslodavce koji razmatraju ponuditi takve strategije", objasnio je Jeffrey Kullgren s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Michiganu, ujedno i voditelj istraživanja.

Njegov je tim analizirao dvije vrste strategija za poticanje mršavljenja radnika Dječje bolnice u Philadelphiji, koje su uključivale stotinu pretilih zaposlenika. Poslodavci su zaposlenicima jedne skupine ponudili sto dolara svakome mjesečno ako su smršavjeli predviđeni broj kilograma. Ispitanici druge skupine su raspoređeni u skupine od pet osoba, a obećano im je 500 dolara ako smršave određeni broj kilograma. Ispitanici druge skupine mogli su podijeliti svoju nagradu tako da najuspješniji vježbači dobre na poklon i više od 500 dolara.

Šest mjeseci poslije, ispitanici koji su mršavjeli u grupi istopili su znatno više kilograma od osoba koje su se "uzdale u se i u svoje kljuse", prosječno tri kilograma više. Dovoljno da vas potakne na jednu okladu?

... i ne zaboravite nas lajkati na Facebooku. Nije obavezno, ali je lijepo od vas! :)

K. Pužar

 Prati nas na Viber Public Chatu!