Istopite masne naslage uz ovo voće

detoksikacija, lijepa zena, grejp, voce, shutterstock

Saznajte koje vam voćke mogu pomoći u topljenju masnih naslaga!

Umjesto da na hranu gledate kao na kaznu kada pokušavate smršavjeti, radije jedite pametno! Uravnotežena prehrana s manjim unosom kalorija olakšat će mršavljenje, a uz redovitu tjelovježbu rezutati ne mogu izostati.

Saznajte koje vam voćke mogu pomoći u topljenju masnih naslaga!

Jabuke

Voće je zdravo, a jabuke imaju posebna svojstva jer ne samo da nas štite od bolesti, već pomažu i u mršavljenju. Jedna jabuka sadrži 65 do 70 kalorija, a ovo je voće krcato vlaknima! Vlakna ubrzavaju osjećaj sitosti i na taj način sprječavaju unošenje suvišnih kalorija. Jabuka je bogata pektinom, vlaknom koje pridonosi zdravlju probave. U želucu se vlakna šire, što ostavlja manje mjesta za drugu hranu i pomaže da se dulje vrijeme osjećamo siti.

Jabuke tijelo opskrbljuju vitaminima - ona je bogat izvor vitamina E, a sadrži i biotin te folnu kiselinu - dva B-kompleks vitamina važna za proizvodnju energije, emocionalne ravnoteže i održavanje zdravog probavnog sustava. Jabuka je također izvor betakarotena (koje vaše tijelo može pretvoriti u vitamin A) i vitamina C, koji su i antioksidansi. One sadrže mnogo minerala, uključujući sumpor, kalij, jod, bor, magnezij i kalcij, pa čak i esencijalne aminokiseline u malim količinama.

Jabuke sadrže vrlo malo masti i imaju glikemijski indeks 35, na ljestvici od 0 do 100. Namirnice s visokim glikemijskim indeksom povećavaju razinu šećera u krvi, što uzrokuje da tijelo proizvodi inzulin, a to dovodi do jačeg osjećaja gladi.

Grejp

Grejp je voće za ljepše tijelo. Istraživanja su pokazala da ljudi koji jedu čak i pola grejpa dnevno lakše skidaju kilograme i održavaju dobru figuru. Uz grejp ćete također održati poboljšati sposobnost organizma da razgradi šećer, što znači i manju razinu inzulina u tijelu.

Ako vam je grejp preintenzivnog okusa, probajte ga kombinirati s drugim voćem ili od njega napraviti shake. Idealni doručak za vitku liniju i jak organizam uključuje grejp, koji obiluje vitaminom C.

Ovaj je vitamin topiv u vodi, što znači da ga naše tijelo ne može uskladištiti kada ga unesemo i iskoristiti kasnije – moramo ga unositi svakodnevno. Također, grejp sadrži mnogo flavonoida – prirodnih kemijskih sastavnica koje potpomažu imunitetu u zaštiti od bolesti.

Kruške

Često zaboravljamo na kruške jer je njihova sezona kratka ili ih ne možemo uloviti u "zrelom" razdoblju, no ovo bi voće trebali jesti češće. Jedinstvenog slatkastog okusa, kruške olakšavaju mršavljenje jer nas čine sitima. Zanimljiva tekstura, kojom se razlikuju od jabuka, može se priprisati vlaknima - kruška srednje veličine sadrži čak šest grama vlakna i 96 kalorija!

Kruške su izvor niza vitamina – C, K, B2, B3 i B6. Za trudnice ili mame koje doje, korisna je informacija i kako kruške sadrže folnu kiselinu. Što se tiče minerala, kruške sadrže kalcij, magnezij, kalij, bakar i mangan. Vitamin C i bakar su antioksidansi pa jedenje krušaka čini čuda i za vaš imunitet.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!