Ispitanici koji su mjesec dana unosili do 70 posto više kalorija nego inače, a ograničili su razinu tjelesne aktivnosti, udebljali su se preko šest kilograma. Ovu težinu nisu mogli skinuti ni dvije i pol godine poslije.
“Naše istraživanje
upućuje na to kako kratko razdoblje hiperalimentacije [prejedanja] može kasnije
imati dugoročne učinke tako što povećava tjelesnu težinu i tjelesnu masnoću kod
osoba normalne težine”, objasnila je Asa Ernersson sa Sveučilišta
Linkoping u Švedskoj, ujedno i voditeljica istraživanja.
Njen je tim
pratio 18 osoba, prosječno starih 26 godina koje su povećale unos kalorija za
70 posto i ograničile se na 5000 koraka dnevno kroz razdoblje od četiri tjedna.
Prije početka studije, ispitanici su unosili oko 2270 kalorija dnevno, dok su
za vrijeme trajanja istraživanja unosili i do 4000 kalorija.
Njihova
prehrana nije bila zdrava, nego se sastojala uglavnom od brze hrane:
hamburgera, pizze i pomfrita. Ispitanici
su izvagani te im je izmjeren indeks tjelesne mase prije početka studije, nakon
četiri tjedna, šest mjeseci, godine dana te dvije i pol godine poslije.
Kada su
njihove brojke usporedili s pripadnicima kontrolne skupine (koji nisu povećali
broj unesenih kalorija i nisu se ograničavali u tjelesnoj aktivnosti),
istraživači su ustanovili kako su ispitanici iz prve skupine nagomilali 6,36 kilograma u
četiri tjedna prejedanja, dok je težina ispitanika kontrolne skupine ostala
jednaka.
Šest mjeseci
poslije, osobe iz prve skupine su izgubili oko 50 posto dobivene težine, no i
dalje su imali previše kilograma. Čak i nakon dvije i pol godine, ispitanici
koji su svakodnevno unosili gotovo 4000 kalorija su bili znatno teži nego na
početku istraživanja. Njihova je prosječna težina skočila sa početnih 67,73 na 72,73 kilograma.
“S
obzirom na to što znamo, smatram da je najbolji savjet umjereno unositi hranu i
umjereno se baviti tjelesnom aktivnošću kako bi održala zdravu tjelesnu težinu.
Iako je ponekad teško izbjeći prekomjerno uživanje, poput određenih praznika,
važno je ne pretvoriti taj događaj u cijelu vikend”, savjetovala je Alice
Lichtenstein, profesorica nutricionizma Sveučilišta Tufts u Bostonu, koja je
komentirala rezultate istraživanja objavljenog u časopisu Nutrition &
Metabolism.
K. Horvat