Kvalitetnim spavancem pobijedite debljinu!

spavanje, maska za spavanje, krevet

Rezultati najnovijeg istraživanja su pokazali kako kvalitetan san, pogotovo onaj tijekom noći, značajno doprinosi sprječavanju debljine. Znanstvenici su otkrili kako nas dugotrajna premorenost može gurnuti u začarani krug gladovanja, zatim prejedanja, a potom i debljine.

Studija je pokazala kako nedostatak sna u organizmu stvara hormonalnu neravnotežu koja pojačava apetit i vodi do debljanja. Utvrđeno je kako čak i djelomična premorenost predstavlja rizičan faktor koji utječe na regulaciju tjelesne težine. Istraživanje sugerira kako kvalitetan san može značajno doprinijeti borbi protiv pretilosti.

kStudija je pokazala kako višak kilograma muči više od trećine Amerikanaca. Više od četvrtine njih spava manje od šest sati dnevno.

Osim toga, osobe koje spavaju manje od šest sati imaju veću vjerojatnost za prijevremeno umiranje! Znanstvenici su otkrili da ljudi koji noću spavaju manje od šest sati imaju 12 posto veću šansu za prijevremenu smrt i to prije 65. godine! Stručnjaci su do ovakvih zaključaka došli analizirajući 16 studija u koje je bilo uključeno ukupno 1,3 milijuna ljudi.

Treba naglasiti kako su i prethodna istraživanja pokazala da je nedostatak sna povezan sa srčanim bolestima, visokim krvnim tlakom, debljinom, dijabetesom tipa 2 i visokim kolesterolom.

"Dosljedno spavanje šest do osam sati je optimalno za zdravlje. Mi stručnjaci smo svjesni da nekada to nije moguće izvesti zbog sve bržeg životnog tempa i sve većih poslovnih obaveza. Međutim, zdravlje bi nam svima trebalo biti na prvom mjestu!", zaključuju znanstvenici.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!