Hrana i recepti

Hrana i recepti

Mediteranska dijeta

Mediteranska dijeta ne cilja isključivo na skidanje suvišnih
kilograma. Namirnice koje uključuje mediteranska prehrana imaju visoku
nutritivnu vrijednost i pozitivno djeluju na cijeli organizam. Što se jede
tijekom mediteranske dijete?  Sezonsko
voće i povrće, žitarice, orašasti plodovi, kruh i tjestenina od cjelovita
zrnja, krumpir, riba, začini i maslinovo ulje
, a jelovnik samo prilagođavate godišnjem dobu.

Mediteranska prehranaMaslinovo ulje višestruko je korisno za zdravlje, a
posebno se ističe u prevenciji i liječenju povišenoga kolesterola i
ateroskleroze. Slično djelovanje ima i riba, posebno plava jer povećava razinu
dobroga kolesterola. Preporuča je i umjereno konzumiranje vina
čaša na dan za žene, do dvije čaše za muškarce.

Mediteranska dijeta obiluje zdravim masnoćama, a u organizam se unosi malo zasićenih
(loših) masnoća i hrane bogate kolesterolom – zato je izvrstan izbor za zdrav,
vitalan i dug život.
Važno je samo prilagoditi veličinu porcija željenome
cilju, te, ukoliko je moguće, baviti se nekim oblikom tjelesne aktivnosti. 

Zima

Doručak: Sok od agruma
(limuna, naranče, grejpa), kruh i sir
Međuobrok: Kivi ili kesteni
Ručak: Miješana salata
začinjena maslinovim uljem, riblja pašteta i divlji komorač, kuhane prokulice
Večera: Miješana ili zelena
salata začinjena maslinovim uljem, pečena janjetina sa začinskim travama i
krumpirom

VoćeProljeće

Doručak: Kruh (od cjelovitog zrna) i masline
Međuobrok: Šumsko voće, trešnje
Ručak: Miješana proljetna
salata začinjena maslinovim uljem, kuhani svježi bob, ovčji sir
Večera: Kajgana ili tvrdo
kuhana jaja s mladim lukom, salata od dostupnih vrsta povrća začinjena
maslinovim uljem

Ljeto

Doručak: Lepinja s ružmarinom, svježi sir od kravljeg mlijeka
Međuobrok: Breskve ili lubenica.

Ručak: Rajčice s
bosiljkom, punjena paprika pečena u pećnici, juha s tjesteninom ili rižom i
mahunama
Večera: Pizza od
svježih rajčica, sira, gljiva i začinskih trava ili patlidžani sa sirom
i rajčicom

RibaJesen

Doručak: Jogurt od
obranog mlijeka, kruh od cjelovitog zrna, med
Međuobrok: Jabuke, kruške,
smokve
Ručak: Salata od ribane sirove
mrkve ili kupusa, rižoto pripravljen s gljivama i začinskim travama
Večera: Riba pečena u foliji
ili riblja juha, miješana salata od raznolikoga sezonskog povrća začinjena
maslinovim uljem 

I za kraj imajte na umu da niti jedna dijeta nije apsolutno dobra za vaše zdravlje.
Stoga, prije nego se posvetite “novom” režimu prehrane, potražite
savjet svog liječnika.

Ordinacija.hr

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo