Motivacija je ključ uspješnog mršavljenja

mrsavljenje, traka za mjerenje, struk

Motivacija je snaga koja nam daje volju za ispunjenje zadataka i ciljeva, bez obzira o čemu se radilo.

Mnogo je faktora uključeno u gubitak težine: količina hrane koju unosite, namirnice kojima se hranite, vrijeme dana u koje jedete, količina tjelesne aktivnosti, intenzitet vježbanja kojim sagorijevate masne naslage i biološki faktori kao što je metabolizam. Međutim, psihološki faktor također ima značajnu ulogu u ovom procesu – motivacija nas tjera naprijed i zbog nje ustrajemo u mršavljenju!

Istraživači Sveučilišta Kentucky i Sjeverne Karoline su sagledali poveznicu između motivacije i ustrajnosti u mršavljenju za vrijeme 16 tjedana programa gubitka težine. Za vrijeme studije, ispitanici su pet puta ispunili upitnik kojim je ustanovljen njihov izvor motivacije, te su vodili dnevnik prehrane u koji su zabilježili sve što su jeli, koliko su vježbali i koliko su težili tjedno.

Stručnjaci ističu postojanje dviju vrsta motivacije – autonomne i kontrolirane. Autonomna motivacija je izbor kojim se odlučujemo za promjene zbog osobnih razloga, bez vanjskih utjecaja. Kontrolirana motivacija je osjećaj pritiska zbog drugih osoba.

Od 66 ispitanika, 37 posto je izgubili pet posto tjelesne težine na kraju programa mršavljenja. Ispitanici koje je tjerala autonomna motivacija su u većoj su mjeri ustrajali u mršavljenju i zadržali su novu liniju dulje. Ponašanje pri kojem sami sebe nadziru im je također pošlo za rukom, pogotovo između četvrtog i osmog tjedna ispitivanja, kada obično motivacija dijete počinje nestajati.

Ako imate višak kilograma i želite ga se riješiti, prvo morate prihvatiti stanje onakvo kakvo je – bez uljepšavanja, te se morate koncentrirati na pozitivne aspekte promjene svog životnog stila. Dijeta je kratkoročna i možda ćete uspjeti izgubiti nekoliko kilograma, no čim počnete jesti jednako kao što ste jeli prije dijete i vratite se na staru razinu nevježbanja, svi će se kilogrami vratiti i to dvostruko!

Prihvatite promjene u stilu života kao jedini ispravni način mršavljenja, jer debljina je zapravo zdravstveni problem koji zahtijeva liječenje, a ne estetski jer vam smeta preveliki broj traperica koje nosite.

Postavite si realne ciljeve koje možete dostići i uklopiti u svakodnevicu, te s malo više truda postići rezultate o kojima sada samo sanjate. Kada dijeta i vježbanje postanu preteški, a vi postanete isfrustrirani svime, podsjetite se koliki ste put prešli, što ste sve učinili za poboljšanje svog zdravlja i koliko još malo imate za ispunjenje cilja. Šteta bi bila baciti sav taj trud niz vjetar. Žrtve koje poduzimate svakodnevno odražavat će se na vašem zdravlju i vitkom struku.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!