Pretila djeca su tempirane bombe

cips, sok, pretilost, dijete, debljina

Svjedoci smo sve rjeđeg zvuka dječje igre u parku, strke oko igranja skakavca, skrivača, policajca i lopova ili lovice.

Umjesto provođenja sati i sati na otvorenom, današnja djeca odrastaju za kompjuterom. Nekadašnji su im prijatelji bile lopte, a sada je njihovo mjesto zauzelo oružje video igrica.

Sjedilački način života ovu je djecu već pogodio. Tek su se počeli razvijati, a njihova tijela nisu sposobna boriti se s pretilošću koja ih sve više zahvaća. Mnogi liječnici upozoravaju kako su ovakva djeca koronarne tempirane bombe!

hamburgerIstraživanje časopisa New England Journal of Medicine pokazalo je kako se broj debele američke djece i tinejdžera starih između šest i 19 godina utrostručio u posljednjih 40 godina.

"Naša studija pokazuje kako će puno ovih mladih imati srčane probleme između 35. i 50. godine, što će rezultirati većim brojem hospitalizacija, terapija, većom potrebom za lijekovima koji tretiraju kronične tegobe, dugim bolovanjima i skraćenom očekivanom životnom dobi", tvrdi Kirsten Bibbins-Domingo, čelnica studije.

Drugo je istraživanje pokazalo kako su arterije vrata pretile djece slične onima osoba starih 45 godina! Djeca su imala nenormalne razine kolesterola i izložena su velikom riziku od razvijanja srčanih bolesti u budućnosti.

Smanjeni broj satova tjelesnog u školi, zagađenost okoliša, nesigurnost kvartova, sjedilački način života i nemotiviranost za tradicionalne igre djecu su pretvorili u "male odrasle", koji više nisu tako mali ako sagledamo njihovu veličinu i debljinu. Ova najznačajnija bolest modernog doba uzima sve više i više žrtava. Nikako ne pomaže činjenica da oni takvo ponašanje uče od svojih roditelja, koji im nisu usadili navike zdrave prehrane i aktivnog životnog stila.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!