Pretilost mijenja strukturu srca

Srce

Pretilost može dovesti od povećanja lijeve pretklijetke, što pak uzrokuje izrazito ozbiljne zdravstvene problema kao što su nepravilni srčani otkucaji, moždani udar ili smrt.

Ovo su rezultati najnovijeg desetgodišnjeg istraživanja nad više od 1200 osoba starih između 25 i 74 godine.

srceStručnjaci su zaključili kako prekomjerna težina i visoki tlak stvaraju promjene strukture i funkcija srca, te mogu pouzdano ukazivati na povećanje lijeve pretklijetke srca (arterijska krv iz lijeve pretklijetke dalje ide u lijevu klijetku pa u aortu koja je nosi u cijelo tijelo).

Kod osoba koje imaju visoki krvni tlak srce je suočeno s većim pritiskom, zbog čega se stijenke lijeve klijetke ukrućuju. Ova promjena također pogađa lijevu pretklijetku, tlak se u njoj poveća, te zbog toga ona sama promijeni veličinu. Ovaj proces je još složeniji kod pretilosti. Količina krvi koja se pumpa u tijelo povećava se, stoga se i lijeva pretklijetka mora povećati kako bi mogla vršiti svoj posao.

Pretili ispitanici su bili pogođeni ovom promjenom veličine srca u najvećoj mjeri, čak 31,6 posto.

Istraživanje dodatno potvrđuje rezultate prijašnjih studija koje su dokazale kako prekomjerna težina može uzrokovati povećanje lijeve pretklijetke već u ranoj dobi, te tako učiniti mlade pretile osobe sklonima srčanim oboljenjima u budućnosti.

Liječnici tvrde kako je rana procjena i intervencija ključna, pogotovo kada su u pitanju mladi pretili bolesnici, ako se žele spriječiti rane promjene u obliku, veličini i funkcijama srca.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!