Pretilost slijedi impulzivne osobe

pizza, debljina, pretilost

Prema američkoj studiji, sredovječne žene koje osjećaju krivnju kada prekrše pravila dijete, impulzivni jedači i majke koje posvećuju premalo pažnje svom zdravlju i prehrani imaju najveće šanse postati pretili.

vagaIstraživači, koji su rezultate objavili u časopisu Health Education & Behavior, podijelili su 200 sredovječnih žena u pet skupina na temelju njihovog odnosa prema hrani. U prosjeku su žene bile stare 46 godina, a imale su prosječno obrazovanje (dvije su trećine završile fakultet). Zatim su ih usporedili na temelju mjera kao što su indeks tjelesne mase, postotak masnog tkiva, obujam struka i sl.

Ispitanice koje su karakterizirane "zabrinute za prehranu" (odlučne hraniti se zdravo) i "kreativne kuharice" (fokusirane na prehranu za svoju obitelj) imale su manje kilograma nego "osobe koje jedu impulzivno" i "žene na dijeti koje muči krivnja". U sredini su se našle žene iz kategorije "zaposlene koje izbjegavaju kuhanje".

"Žene iz srednje skupine žive brzo i često su zaokupljene drugim aktivnostima i odgovornostima, a prehrana pada u drugi plan", tvrdi Dennis Degeneffe, jedan od istraživača pri Centru za prehrambenu industriju Sveučilišta u Minnesoti.

Prema njemu, osnovni odnos koji ljudi imaju prema hrani temelji se na vjerojatnosti izlaganja riziku pretilosti i debljanju.

Stručnjakinja za prehranu i dijete Cynthia Sass odobrava kategorije definirane u istraživanju, te kaže kako one istinski odražavaju ono što vidi kod svojih klijenata i kada priča sa ženama.

stresŽene koje su odgovorne za zdravlje i prehranu svoje obitelji manje pažnje posvećuju sebi i svome zdravlju kada je u pitanju prehrana, a ponekad im hana pomaže osjećati se pohvaljeno ili nagrađeno.

Sass apelira upravo na njih - trebaju obratiti pozornost na svoje potrebe jer ako se bolje brinu za sebe, to će im dati fizičku i emocionalnu snagu potrebnu za brigu o njihovoj obitelji.

"Njima su zdravlje i prehrana bitni, ali najčešće, prihvate ono što im je zgodnije. Velik je izazov smisliti rješenje koje će ovakvim ženama pomoći pri gubljenju prekomjerne težine ako one nisu same sposobne ili voljne odustati od nečega u svom životu", zaključila je Sass.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!