Pretilost u trudnoći utječe na razvoj djeteta

trudnica, trudnoca

Istraživači s instituta Mother Infant Research Institute (MIRI), ustanove Tufts Medical Center iz Bostona, proveli su studiju na 16 trudnih žena, 8 pretilih i 8 mršavih, s ciljem istraživanja utjecaja pretilosti u trudnoći na ekspresiju gena kod fetusa. Otkrili su kako su fetusi pretilih trudnica pokazivali razlike u genskoj ekspresiji već u drugom tromjesečju trudnoće, u usporedbi s fetusima trudnica normalne tjelesne težine.

Osobite su se razlike kod pretilih žena pokazale u obrascima ekspresije gena povezanima s abnormalnim razvojem mozga fetusa.

Tijekom gestacije fetusi prolaze kroz apoptozu, odnosno proces programirane smrti stanica, koju dr. Diana Bianchi, starija autorica studije i izvršna direktorica MIRI-ja, opisuje kao proces čišćenja koji stvara prostor za nov rast. No, kod fetusa pretilih trudnica uočeno je smanjenje apoptoze, koja je važan dio procesa normalnog neurološkog razvoja fetusa.

"Žene se neće iznenaditi kad čuju kako pretilost u trudnoći može uzrokovati pretilost djeteta", istaknula je Dr. Andrea Edlow, glavna autorica studije i suradnica na odjelu za maternalnu i fetalnu medicinu ustanove Tufts Medical Center. "No, mogao bi ih iznenaditi moguć utjecaj pretilosti u trudnoći na razvoj mozga njihovog nerođenog djeteta."

Prerano je sa sigurnošću govoriti o zaključcima njihovog istraživanja, no pretilost u trudnoći sve je veći problem u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je jedna od tri žene u trenutku začeća pretila. Zaključci studije ukazuju na važnu ulogu istraživanja ekspresije gena u razjašnjavanju mogućih mehanizama koji utječu na abnormalnosti u postnatalnom neurološkom razvoju djece pretilih žena, uključujući i povišene stope pojave autizma te promjena u regulaciji apetita u hipotalamusu.

Istraživački tim nada se kako će njihova otkrića, kao i buduća saznanja, potaknuti žene koje pokušavaju začeti da budu zdravije, kako bi smanjile potencijalne rizike za njihovu djecu. Dr. Bianchi i Dr. Edlow najavile su kako će sljedeći korak u istraživanju biti eksperimentiranje na miševima kako bi se ispitali geni kod kojih je ekspresija u pretilih trudnica drugačija i koji bi mogli utjecati na abnormalan neurološki razvoj fetusa.

Izvor: Medical News Today

 Prati nas na Viber Public Chatu!