Prirodne namirnice za smanjenje apetita

cili, cili papricica

Moguće je jesti hranu i od nje mršavjeti! Kako? Postoje određene namirnice koje funkcioniraju tako da nas čine sitijima i drže apetit pod kontrolom. Možda rezultati njihove konzumacije neće biti očigledni i brzi kao kod drastične promjene prehrambenog režima, ali možete biti sigurno da jedete zdravo i uravnoteženo, a samim time činite uslugu svom tijelu. Što onda jesti?

Jabuka

Ako analizirate jelovnik osoba koje drže dijetu, na njemu ćete sigurno pronaći jabuke. One su bogate topivim vlaknima i pektinom – sastojkom odgovornim za osjećaj sitosti. Upravo se on nalazi u kori jabuke, stoga ju nemojte guliti (pod uvjetom da znate da nije špricana štetnim kemikalijama). Nemojte jabuke jesti poslije obroka, nego prije, kako biste za vrijeme obroka unijeli manje hrane – manje kalorija.

Konzumacija jabuka također predstavlja držanja šećera u krvi pod kontrolom, a ujedno nas opskrbljuje energijom. Prosječan Hrvat godišnje pojede 15 kilograma jabuka! Pametni smo mi, zar ne?!

Voda

Veliki dio populacije ne unosi ni približno dovoljno vode koliko stručnjaci preporučuju. U pravilu, dehidraciju zamjenjujemo glađu! Postoji jednostavno rješenje za to – dnevno popijte do dvije litre vode. Započnite dan čašom mlake vode, popijte čašu kada stignete na posao ili fakultet. Prije međuobroka popijte malo vode, ostatak za vrijeme grickanja (nečeg zdravog)… Možda ćete češće ići na zahod, no sigurno ćete biti zdraviji, manje zadržavati toksine u svom tijelu i osjećati glad.

Ne morate stati na vodi – pijte zeleni čaj ili voćni ili povrtni sok. Najbolji su oni svježe iscijeđeni, jer kupovni mogu sadržavati previše šećera.

Pinjoli i bademi

Stručnjaci tvrde kako vlakna koja se nalaze u bademima zapravo blokiraju apsorpciju masti u organizmu te potiskuju apetit. Na taj način pojedinci lakše kontroliraju tjelesnu težinu, razinu kolesterola, ali i opće zdravlje srca. Osim toga, bademi uvelike doprinose osjećaju sitosti zbog prisutnosti proteina.

Pinjoli, jestive sjemenke mediteranskog bora, sadrže pinolensku kiselinu koja stimulira određene senzore u mozgu odgovorne za davanje signala osjećaja sitosti. Njihovo kremasto bijelo "meso“ ima mliječni okus, a bogato je aminokiselinama. Jedite ih sirove ili lagano pečeno, no izbjegavajte ih soliti.

Ljuti začini

Jako začinjena hrana može ubrzati metabolozam i sagorijevanje masti na prirodan način i ujedno suspregnuti apetit tako što privremeno "umrtvi" osjetilo slatkoće na jeziku. Prema nekim istraživanjima, dodavanje pola žličice kajenskog papra može pojačati okus jela koje pripremate, ali i omogućiti tijelu da sagori više masti nego bez njega. Sljedeći korak? Počnite koristiti čili papričice!

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!