Puno stresa vodi debljanju

Kolac, slatko

Ako ste usmjerili svu svoju pažnju na brojanje kalorija i redovitu tjelovježbu, a zaboravili ukloniti uzročnike stresa u svom životu, svejedno ste otvorili vrata nagomilavanju kilograma.

Znanstvenici su identificirali gen koji je odgovoran za neutaživu želju za slatkom i masnom hranom, zbog koje se debljamo kada smo pod utjecajem stresa. Gen "emocionalnog jedenja" je također povezan s dijabetesom tipa 2, oblikom šećerne bolesti koji nastupi u srednjoj dobi, a ide ruku pod ruku s pretilošću. Stručnjaci se nadaju kako će proučavanje ovog gena dovesti do novog lijeka za dijabetes, ali i učinkovitih tableta za mršavljenje.

U međuvremenu, čini se kako bi malo relaksacije i odmora moglo biti jednako dobro. Naime, stres je povezan s debljanjem.

Stručnjak Instituta Weizmann u Izraelu, dr. Alon Chen, želio je utvrditi zašto osobe posežu za slasticama kada su pod utjecajem stresa. Proučavao je spomenuti gen koji je odgovoran za protein Ucn3 za vrijeme stresnih situacija. Ovaj se protein stvara u mozgu i uvelike utječe na cijelo tijelo – organe poput srca, jetre i gušterače.

Protein Ucn3 pojačava apetit, određuje koliko se osjećamo sitima i način na koji tijelo koristi inzulin (hormon ključan za preradu šećera u energiju). Laboratorijski miševi koji su stvarali veće količine ovog proteina nego obično pokazali su znakove dijabetesa.

Protein Ucn3 djeluje kao okidač želje za slatkom i masnom hranom, koja tijelo opskrbljuje dodatnim gorivom i energijom u ekstremnim situacijama. "Stres je dobar kada se morate nositi s događajem kao što je susret s lavom. Ali odgovor u obliku stresa mora biti detaljno regulirani sustav. Geni se trebaju uključiti u pravi trenutak. Ako ne rade pravilno, mogu dovesti do psihičkih ili metaboličkih poremećaja", objasnio je dr. Chen.

Lijekovi koji utječu na Ucn3 mogli bi pomoći spriječiti razvijanje dijabetesa ili se koristiti u obliku tableta za mršavljenje.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!