Roditelji ne znaju prepoznati pretilost svoje djece

pretilo dijete, jelo, dorucak, osmijeh, debljina

Više od 800 roditelja sudjelovalo je u nizozemskom istraživanju, u kojem su morali ocijeniti kakve je težine njihovo dijete: normalne, prekomjerne ili je ono pak pretilo. Roditelji su također dali informacije o svojim vitalnim statistikama.

Istraživači su usporedili procjene roditelja o težini njihovih mališana i o njihovim podacima kako bi ustanovili postoji li povezanost u percipiranju težine i stvarnoj težini.

  • Roditelji preteške i pretile djece su značajnije teži nego roditelji djece koja nemaju problema s težinom.
  • Roditelji su svjesniji svoje težine – 83 posto preteških majki i 78 posto očeva je shvatilo kako imaju problem s težinom, dok se 98 posto pretilih majki i 96 posto pretlih očeva izjasnilo kako su svjesni svoje gojaznosti.
  • Čak je 97 posto roditelja djece s normalnom težinom krivo ocijenilo težinu svoje djece. Kada su trebali odabrati crtež koji odgovara njihovom obliku tijela, odabrali su mršaviji tip.
  • Istu je grešku počinilo 95 posto roditelja preteške djece i 62 posto pretile djece.

Procjenjuje se kako je deset posto nizozemske djece pretilo, dok je broj dvostruko veći u SAD-u.

"Pretila djeca imaju velike šanse postati pretili tinejdžeri i pretili odrasli, stoga intervencija između treće i pete godine može spriječiti probleme kasnije u životu", ističe profesor pedijatrije Pieter Sauer sa Sveučilišta u Groningenu.

Prema podacima Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo u našoj je zemlji broj pretile djece, od sedamdesetih godina do danas udeseterostručen. U predškolskoj dobi ima oko 11 posto pretile djece, a u školskoj i više.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!