Salo oko trbuha povisuje rizik moždanog udara

pretilost, debljina

Prekomjerna težina i pretilost su dokazani faktori rizika za srčana oboljenja i moždani udar, međutim, najnovije istraživanje pokazalo je kako je točno mjesto suvišnih kilograma bitno.

"Prisutnost tjelesne masnoće nije jedina stvar koja utječe na rizik moždanog udara, nego i distribucija masnoće", tvrdi dr. David Tanne sa Sveučilišta u Tel Avivu i voditelj istraživanja.

Abdominalna pretilost podrazumijeva opseg trbuha veći od 102 cm za muškarce i 88 cm za žene.

Indeks tjelesne mase nije savršena mjera, tvrde stručnjaci. Primjerice, mišićava osoba s normalnom količinom sala može imati visoki indeks tjelesne mase, dok se netko s previše masnog tkiva i malo mišića može svrstati u kategoriju normalnih vrijednosti. Kada govorimo o faktorima rizika za metabolički sindrom, opseg trbuha je znatno bolji faktor predviđanja.

Izraelski je tim pratio više od 9.100 muškaraca starih najmanje 40 godina kroz razdoblje od 23 godine. Na početku su im izmjerene visina, težina i količina tjelesne masnoće s dva mjesta – struka i donjeg dijela nadlaktice.

Na kraju istraživanja 316 ispitanika je umrlo od moždanog udara, a stručnjaci su zaključili kako rizik smrtonosnog udara raste s porastom indeksa tjelesne mase. također, količina abdominalnog sala pokazala je jakim faktorom predviđanja moždanog udara.

Muškarci koji su abdominalno pretili izloženi su 50 posto većem riziku umiranja od moždanog udara nego oni koji imaju ravnopravnije raspoređene masnoće po cijelom tijelu.

Abdominalno salo je posebna prijetnja zdravlju jer je povezano s tzv. metaboličkim sindromom, koji je naziv skupine faktora rizika od srčanih oboljenja, a odnosi se na indeks tjelesne mase veći od 30, obujam struka veći od 94 centimetra za muškarce i 102 centimetra za žene, krvni tlak viši od 135/85, razinu glukoze natašte veću od 100 mg/dl i neke druge parametre. Kako se povećava količina sala oko trbuha, tako se povećava rizik ovih poremećaja.

Nadalje, osobe s abdominalnom pretilošću pokazuju veću prisutnost upalnih supstanci u krvi, a stalne upale u krvnim žilama doprinose razvoju bolesti arterija, srčanog ili moždanog udara.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!