Samo tjelovježba neće osigurati mršavljenje

fitness, vjezbanje, trbusnjaci, trbusnjak

Sama po sebi, tjelovježba možda i nije najbolji način gubljenja suvišnih kilograma, tvrde stručnjaci.

Preteške i pretile osobe koje vjeruju kako samo znojenjem u teretani ili na traci za trčanje mogu uspješno istopiti suvišne kilograme žive u iluziji. Promjena prehrane, koja mora biti dugoročna, trajna i predana, urodit će značajnim mršavljenjem, tvrde udruženi europski istraživači.

Do ovog su zaključka došli nakon što su analizirali studije o kretanju i potrošnji energije provedene u posljednjih 20 godina u SAD-u i Nizozemskoj. Tvrde kako faktori poput smanjenog broja djece koja svakodnevno pješače u školu i porast broja sati koje provode ispred televizora ne moraju nužno podrazumijevati debljanje.

Primjerice, mališani koje roditelji voze u školu i na vannastavne aktivnosti imaju više vremena biti djeca – igrati se u parku li na igralištu. Jednako tako je gledanje TV-a zamijenjeno drugim sjedilačkim aktivnostima poput čitanja časopisa ili slušanja glazbe.

"U 1950-ima nitko ne bi kupio sobni bicikl i sjeo na njega u garaži, no danas to ljudi rade", izjavio je profesor John Sparkman sa Sveučilišta u Aberdeenu, jedan od voditelja istraživanja.

Iako stručnjaci tvrde kako isključivo tjelesna aktivnost nije rješenje trajnog i uspješnog gubitka težine, ističu da je ona dobra za tijelo na mnoge druge načine i svi bismo ju trebali uključiti u svoj život.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!