Što se događa s masnim naslagama kada mršavimo?

mrsavljenje, ravni trbuh, shutterstock

Kada razmišljamo o mršavljenju, jedva čekamo konačno stati u stare traperice ili zakopčati onu jaknu koju smo nekada rado nosili... Cilj nam je istopiti masne naslage tijela, no znamo li, zapravo, kamo ta masnoća odlazi?

"Većinu mase izdišemo u obliku ugljik-dioksida. Doslovce nestaje u zraku", objasnio je Ruben Meerman, australski fizičar. Njegov je tim objavio rad u časopisu British Medical Journal u kojem napominje kako je za gubljenje deset kilograma potrebno udahnuti 29 kilograma kisika. Rezultat je metabolički proces koji stvara 28 kilograma ugljikovog-dioksida te 11 kilograma vode.

Od deset kilograma izgubljenih masti, znanstvenici su otkrili kako je 8,4 kilograma bilo izbačeno disanjem kao ugljik-dioksid, čime su zapravo zaključili kako su pluća glavni organ za gubitak kilograma. Ostalih 1,6 kilograma izgubljeno je u vidu vode koja se izlučuje putem urina, izmeta, znoja, suza i drugih tjelesnih tekućina.

Višak ugljikohidrata i proteina se pretvara u kemijske spojeve trigliceride (koji se sastoje od ugljika, vodika i kisika), a koji se potom pohranjuju u masne stanice. Ako želite istopiti suvišne kilograme, to znači da morate razgraditi te trigliceride, tj.  "otključati" ugljik koji je pohranjen u masnim stanicama.

K. Pužar
Foto: Shutterstock

 Prati nas na Viber Public Chatu!