Umjereno mršavljenje poboljšava funkcije srca

muskarac-srcani-udar-srce-3

Gubitak deset kilograma nekome se može činiti zastrašujućim, no čak i umjereno mršavljenje može rezultirati poboljšanim funkcijama srca.

Rezultati objavljeni u časopisu Journal of the American College of Cardiology, pokazali su kako je gubitak težine doveo do poboljšanja četiri važnih karakteristika srca i žila: smanjila se debljina srčanog mišića, poboljšale su se funkcije pumpanja i opuštanja srca, a debljina zida karotidne arterije se također smanjila.

Zadebljanje srčanog mišića, otežano pumpanje krvi i opuštanje srca mogu upućivati na zatajenje srca, dok je zadebljanje zida karotidne arterije sigurni znak nakupina plaka.

EKGStručnjaci su proučili 60 umjereno pretilih osoba, dok su uspjeli napraviti dodatne preglede sa samo 46 osobe dvije godine nakon kraja istraživanja. Ispitanici su bili različite dobi, od 22 do 64, a indeks tjelesne mase im je iznosio između 30 i 44.

Za vrijeme istraživanja, morali su se pridržavati dijete s niskim unosom kalorija (između 1.200 i 1.500 kalorija za žene, a 1.500 i 1.800 za muškarce) i vježbati otprilike tri i pol sata tjedno (uglavnom hodanje).

U prosjeku su izgubili težinu kroz šest mjeseci, a najviše su istopili deset kilograma. Poboljšanja funkcija srca bila su vidljiva tek nakon pola godine do 12 mjeseci.

Iako su nakon kritičnih pola godine ispitanici uglavnom povratili nekoliko kilograma, većina se zadržala na četiri izgubljena kilograma nakon dvije godine. Također su zadržali dobrobiti za srce koje su stekli mršavljenjem.

"Gubitak deset kilograma nekome se može činiti zastrašujućim, no pokazali smo kako čak i umjereno mršavljenje može imati rezultirati poboljšanim funkcijama srca", tvrdi doktorica Lisa de las Fuentes, autorica istraživanja. "Važno je shvatiti kako možete odabrati cilj koji možete dosegnuti i postupno raditi ka njemu. Ne morate izgubiti 25 kilograma kako biste poboljšali funkcije srca". zaključila je Fuentes.

K. Horvat

 Prati nas na Viber Public Chatu!