Vikendi su najopasniji za osobe na dijetama!

Muskarac jede, dorucak, slatko, marmelada, pekmez, pecivo

Oko 73 posto osoba na dijeti pokleknu vikendom i jedu više nego što bi trebali. Ispijanje alkohola i obilni obroci u društvu prijatelja te jedenje ispred TV-a neke su od loših navika koje doprinose većem broju unesenih kalorija.

Petkom počinje opuštanje uz hranu

Za sve osobe koje rade te pokušavaju skinuti višak kilograma, vikend je prilika za vježbanje i zdraviju prehranu jer im tjedne radne obveze to ne dopuštaju. No, postoji i drugi pristup poimanju pojma "vikend" – užitak u jelu i piću te prejedanje.

Daleko od dnevne poslovne rutine koja im pomaže u kontroliranju obroka, većina ljudi vikendom pojede i popije do 10,000 kalorija, pokazali su rezultati novog istraživanja.

Obrok s prijateljima i obitelji, upotpunjen alkoholnim pićem te večernji snack prije kreveta znače da odrasla osoba pojede i do 3,500 kalorija u jednom danu vikenda. Muškarcima je dnevno potrebno oko 2,500 kalorija dnevno, a ženama oko 2,000 kalorija.

Dok si neki priušte ovakve obilne obroke samo jednu večer, drugi cijeli vikend vide kao priliku za prejedanje. Anketu je provela tvrtka Forza Supplements, a rezultati su pokazali kako 57 posto muškaraca tijekom vikenda unese do 10,000 kalorija. To otprilike znači unos od 3,500 kalorija u petkom, jednako toliko u subotu te 3,000 kalorija u nedjelju.

Kada su ženske ispitanice u pitanju, njih 46 posto redovito vikendom konzumira 8,000 kalorija. Ovo najčešće znači 2,500 pojedenih kalorija u petak, 3,500 kalorija u subotu te  2,000 kalorija u nedjelju.

Alkohol, grickalice i fast food - omiljena hrana vikendom

I u slučaju žena i u slučaju muškaraca ova količina hrane odgovara polovici ukupnih kalorija unesenih od ponedjeljka do petka. Žene su, pritom, manje jele u nedjelju jer su se osjećale krivima zbog previše pojedene hrane prethodna dva dana.  

Najveći vikend-opasnost kada je dijeta u pitanju je grickanje tijekom obroka, zatim naručivanje fast food obroka te ispijanje alkoholnih pića.

Odlazak na posao u ponedjeljak ujutro pomaže većini ispitanika da se pridržavaju dijete, no vikend je doista problem – 85 ispitanika ističe kako se uspijevanju pridržavati preporučenog dnevnog unosa kalorija od ponedjeljka do četvrtka. Ali, 73 posto njih dodaje kako napuštaju dijetu vikendom, jet tih par dana vide kao priliku da se opuste – i kroz odabir hrane i kroz odabir aktivnosti.

D.Š.

 Prati nas na Viber Public Chatu!