Vitko i poletno u novi život!

mrsavljenje, dijeta, vaganje, debela, debeljuca

Dolazi lijepo vrijeme, još malo i ljeto je pred vratima a vi više ne stanete ni u jedne hlače, suknju ili majicu? Skrivate se u preširokoj odjeći kako bi izgledali sitnije a zapravo vas ona samo još više povećava i na kraju od jada posežete za jedinim što vas u ovim momentima veseli: hrana. No, to nije rješenje.

Borba s debljinom je mukotrpan posao i za one koji imaju višak kilograma i za one koji su na putu prema zdravoj težini. Naime, uz puno muke uspije se skinuti pokoji kilogram, koji se onda nerijetko vrlo brzo vrati. No, brojni liječnici i znanstvenici upozoravaju da je upravo debljina odgovorna za 10-13% smrti u Europi, a povezana je i s oko 60% smrtnih slučajeva od kroničnih nezaraznih bolesti poput srčanih ili moždanih udara. Također, debljina skraćuje život za 5 do 15 godina pa će, poprimi li epidemijske razmjere, biti glavni krivac što će možda djeca imati kraći životni vijek od njihovih roditelja.

Jednom je jedna glumica, nakon izvjesne kure skidanja kila, izjavila da u životu vjeruje da može sve što hoće i da ni u jednom trenutku nije pomislila da neće uspjeti smršaviti. Iako se okarakterizirala kao izjelica kojoj nije bilo lako, u konačnici je uspjela. Kada je čula da njezina bliska prijateljica govori da ne može izgubiti kile, ponavljala joj je: "Možeš, itekako možeš. Tvoje je tijelo sposobno za sve i svašta, samo moraš imati dobru volju".

Naravno, nije tako lako kako na prvi pogled izgleda. Ljudi često krenu na razne dijete, vježbaju, treniraju, znoje se no na kraju sve što su izgubili uskoro i vrate. Zašto je to tako? Naime, kada se usredotočimo samo na tijelo često smetnemo s uma da, osim što intenzivno radimo na svom tijelu, jednako tako intenzivno moramo raditi i na svom umu. Promjena tijela zahtjeva promjenu i na jednoj dubljoj razini osim na fizičkoj. Osoba sebe treba percipirati kao sasvim novu osobu koja je vitka, koja nema problema s kilogramima, koja je zdrava i zadovoljna. Da bi se kao takvu prihvatila i počela doživljavati, često joj je potrebna mala pomoć.

Druga stvar pri kojoj možemo učiniti pogrešku je na samom početku, kod postavljanja svog cilja. Ako skidanje kilograma vidimo kao veliku prepreku koju želimo izbjeći a ne kao izazov kojemu hrlimo, nastaju problemi s motivacijom. Kako se usmjeriti prema pozitivnom i kako grabiti prilike koje nam mogu olakšati proces mršavljenja, stvari su koje se mogu naučiti. Također, u cijelom procesu bitno je imati uz sebe okolinu koja nas podržava i koju ćemo znati maksimalno iskoristiti kako bi ostvarili cilj.

Jednom kada se naš fokus usmjeri na druge stvari a makne s hrane, kada svoje tijelo prihvatimo takvo kakvo je i odlučimo s njim upravljati, kilogrami se više nikada neće vratiti. Upoznati sebe na jednoj novoj razini i percipirati se na razini identiteta kao zdravu i vitku osobu, trajna je promjena koja se odražava i izvana.

Instant rješenja za trajni gubitak kilograma ne postoje, no to vas ne treba obeshrabriti. Cilj nije postići idealnu težinu samo tijekom ljetne sezone, već da postanete osoba trajno zadovoljna sobom, svojim unutarnjim i vanjskim izgledom.

Skinite kilograme i otkrijte tu osobu u sebi!

U Centru Proventus počinje nova sezona NLP fitness programa Vitko i poletno kroz život. Cilj programa jest da polaznice usvoje trajne promjene svog stila života, a ne kratkotrajno skidanje kila koje se najčešće poput bumeranga vraćaju natrag. Promjene uvjerenja, emocionalnih reakcija popraćenih prejedanjem, loših prehrambenih navika i svega na što naiđemo putem odvijaju se u sigurnoj, ugodnoj i motivirajućoj atmosferi pod stručnim vodstvom psihologa i psihoterapeuta. Promjenama na umu pridružuje se i redovito vježbanje te plan prehrane izrađen u suradnji sa stručnjakom/nutricionistom.

Za sve informacije o programu možete se javiti

Kristini na 098 817 417 ili kristina@centarproventus.hr
Jeleni na 091 520 0005 ili jelena@centarproventus.hr

Autorica teksta:

undefined 
Jelena Vrsaljko, dipl.soc.rad
NLP trener, Psihoterapeut
Centar Proventus

 Prati nas na Viber Public Chatu!