Bezglutenski kruh sa sjemenkama koji će oduševiti i najveće gurmane

20160113 124004 1

Uz malo kulinarske mašte i truda, bezglutenska prehrana može biti iznimno kvalitetna i raznolika. Danas naučite kako pripremiti ukusan kruh sa sjemenkama, a bez glutena.

Što su Psyllium ljuskice?

Psyllium ljuskice su dobivene od sjemena indijskog trputca, a Polisaharidne sluzi koje sadrži na sebe vežu vodu i imaju sposobnost povećavanja svog volumena čak do 15 puta.

Koriste se i kao izvor vlakana, nemaju okus i uklapaju se u brojne kombinacije, a najčešće se konzumiraju u blendanim sokovima. 
Možete ih koristiti i za izradu kruha i raznih pekarskih proizvoda.  Daje rahlost i mekoću bezglutenskim pekarskim slasticima
(kruhu i pecivima). 
 
Recept je pripremila Adrijana Bručić

Kruh sa sjemenkama

Sastojci:

  • 420 grama MIX B SCHAR bezglutenskog brašna (po potrebi dodat još brašna)

  • 1 suhi kvasac
  • 370 ml tople vode
  • 1 čajna žličica soli
  • 2 čajne žličice psylliuma (u malo mlake vode staviti te dvije žličice i pustiti da se psyllium zgusne te ga onda staviti u brašno)
  • Sjemenke lana, sezama bućinih i suncokretovih po želji količina

Priprema:

  1. Od brašna, vode, kvasca i psylliuma umijesite glatko ali čvrsto tijesto.
  2. Ostavite da se diže bar 30 minuta te tada namastite ruke oblikujte štrucu i stavite u kalup.
  3. Pecite u kalupu promjera 32x13 cm
  4. Tada sjemenke rasporedite po kruhu te ih lagano utisnete u kruh da se stope sa koricom.
  5. Pustite ga još malo pokrivenog krpom da se diže.
  6. Pecite na temperaturi od 180 stupnjeva 35 do 40 minuta, ovisno o jačini pećnice.

Dobar tek!

Ana Abrahamsberg

Pripremite široku tjesteninu i kore za lazanje bez glutena

 Prati nas na Viber Public Chatu!