Blitva na francuski način

pita-povrce

Blitva je niskokalorična, a vrijedna namirnica - u jednoj šalici skuhane i ocijeđene blitve (25 dag) ima 32 mg C vitamina, 102 mg kalcija, 3,9 mg željeza, 150 mg magnezija i samo 35 kalorija.

Potrebne namirnice (za 6 osoba)

l1,5 kg blitve
35 dag dimljene (nekuhane) šunke
4 režnja češnjaka
5 dag maslaca
18 krupnih suhih šljiva
peršinovo lišće

Za umak bešamel
5 dag maslaca
5 dag brašna
5 dl mlijeka
1,5 dl vrhnja
4 žutanjka
sol, papar, muškatni oraščić

Priprema

Neka se oprane šljive moče dva sata u mlakoj vodi. Opranoj blitvi ostavite zelene dijelove čitave, a bijele narežite na kockice. Njih 15 minuta kuhajte u slanoj vodi, dodajte zeleni dio, te kuhajte još 5 minuta.

kOcijedite blitvu i još je stisnite među dlanovima. U posudi otopite 5 dag maslaca, dodajte blitvu, te usitnjeni češnjak i peršin, pa pirjajte miješajući da ispari suvišna voda. Popaprite.

Šljivama izvadite koštice, a šunku narežite na kockice. Uspite u vatrostalnu posudu polovicu blitve, na to šljive i šunku, te ostatak blitve. Za umak otopite maslac, primiješajte brašno i miješajte na niskoj temperaturi. Čim malo požuti, zalijte mlijekom i dalje miješajte da se zgusne. Maknite sa štednjaka, primiješajte jedan po jedan žutanjak, vrhnje, sol i malo muškatnog oraščića.

Nalijte na blitvu, te zapecite 25 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 Celzijevih stupnjeva.

 

K. R.

 Prati nas na Viber Public Chatu!