Breskvice

Breskvice, kolac

Tradicionalni, starinski i toliko efektan, lijep i ukusan kolačić kojeg svi jako dobro pamtimo, znamo i volimo.

kPotrebni sastojci za tijesto

šalica = 2,5dcl
80 dag brašna (pola glatkog / pola oštrog)
4 jaja
2 šalice šećera
1/2 šalice mlijeka
1/2 šalice ulja
1 mala žličica praška za pecivo

Za punjenje

izdubljene i samljevene mrvice gotovih polovica
1 šalica mljevenih oraha
3 žlice šećera
1 vanilin šećer
2 žlice kakaa ili naribane čokolade
1 i 1/2 dcl vrućeg mlijeka
rum

Za ukrašavanje

ekstrakt jagode i breskve
crvena i žuta boja za kolače
šećer

Postupak

k1. Jaja sa šećerom dobro mikserom izradite dok smjesa ne postane svijetla i kremasta. Dodajte mlijeko i ulje te dobro izmiješajte. Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i dodajte malo po malo u zdjelu / smjesu s jajima. Smjesu dobro izmiješajte gumenom žlicom za kreme. Tijesto treba biti mekano, a opet kompaktno da bi se mogle raditi kuglice koje se neće lijepiti o dlanove.

2. Gotovo tijesto neka odmori 15-ak minuta. Za to vrijeme zagrijte pećnicu na 170 °C. Radite kuglice veličine manjeg oraha i slažite ih na lim obložen papirom za pečenje. Kuglice pecite u zagrijanoj pećnici 10-ak minuta (moraju ostati svijetle). Pečene polovice breskvica odmah izdubite malim nožićem još dok su tople.

3. Za punjenje sameljite orahe i u istom mlincu sameljite izdubljene mrvice. Dodajte šećer, vanilin šećer i kakao ili čokoladu te rum. Sve prelijte s malo vrućeg mlijeka i izmiješajte. Pustite da se smjesa malo ohladi i stisne. Smjesom punite izdubljene polovice i spojite ih.

4. Za ukrašavanje u dvije zdjelice rastopite žutu i crvenu boju s vodom i ekstraktom breskve i jagode. Spojene i napunjene polovice uronite svaku stranu u dugu boju i aromu. Na kraju ih uvaljajte u kristal šećer te slažite na podložak ili tanjur obložen kuhinjskim papirom koji će upiti višak boje.

 

 Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!