Bučnica s makom - recept koji morate isprobati

štrudla od bundeve i maka, Shutterstock 252444085

Iako je bundeva jedan od najstarijih poljoprivrednih kultura, posljednjih se godina na naše stolove vraća u velikom stilu, a znanost sve učestalije dokazuje da nam, od kore do sjemenke, osigurava brojne zdravstvene dobrobiti.

Sve dobrobiti bundeve

Bogato antioksidansima, vlaknima, magnezijem, kalijem i vitaminima B, C, E i K, meso bundeve blagotvoran je plod za sve vitalne organe u tijelu. Provitamin A te alfa i beta karoteni nalaze se u narančasto, crveno i žuto obojenih biljaka. Jednom kad ih se unese u organizam, pohranjuju se u jetri kao retinol, jedan od najaktivnijih oblika vitamina A, koji brani tijelo od oštećenja slobodnim radikalima, poboljšava zdravlje kože i smanjuje učinke starenja.

Od neprocjenjive je važnosti i za zdravlje očiju, djeluje u prevenciji neurodegenerativnih bolesti, osigurava zdravlje kostiju, mokraćnog i probavnog sustava te, u konačnici, poboljšava imunitet. Ostali nutrijenti koje ćete u sebe unijeti konzumacijom bundeve pomoći će vam u sprečavanju bolesti srca i smanjiti apsorpciju masti.

Recept: Bučnica s makom

Tijesto:

  • Jedno pakiranje tankog tijesta za savijače (oko 9 listova)

Nadjev:

  • 80 dag buće
  • 15 dag mljevenog maka
  • 70 dag svježeg sira
  • 10 dag šećera
  • 15 dag maslaca
  • 4 jaja
  • dcl kiselog vrhnja
  • sol

Priprema:

Buču očistiti, mesnati dio naribati te dodati soli i ostaviti neka tako odstoji 20-ak minuta. Smjesu naknadno dobro iscijediti. U posudu staviti jaja i šećer te dobro izmiksati, buču pomiješamo sa sirom, makom i vrhnjem te smjesom od šećera i jaja. Posloženo tijesto premažemo polovicom rastopljenog maslaca te rasporedimo pripremljeni nadjev, savijemo i stavimo na lim za pečenje. Pripremljenu savijaču premazati preostalim dijelom rastopljenog maslaca i peći na temperaturi od 200 stupnjeva otprilike 40 minuta. Dobar tek!

Saznajte sve o bučinom ulju.

Foto: Shuttesrtock

Ana A.

 Prati nas na Viber Public Chatu!