Hrana i recepti

Hrana i recepti

Čokoladna torta

U kremu možete dodati tostirane i samljevene lješnjake, blanširane bademe, cimet, narančinu koricu i sok od naranče, višnje… što god volite! Ova ljepotica podnosi sve varijacije na temu.

Kad čujem riječ “rođendan” – pomislim na tortu. Kad čujem riječ “torta”, ja odmah pomislim na čokoladnu! Kad čujem riječ “fino” – pogodite, na što pomislim!

Što reći… Volim čokoladne torte! Može i ne mora imati kremu, može i ne mora imati glazuru, ali mora imati puuuno čokolade!

Sastojci:

  • 375 g brašna
  • 170 g kakaa
  • 1,5 žličica soli
  • jedna žlica sode bikarbone
  • dvije žličice praška za pecivo
  • 500 g šećera
  • 180 ml ulja
  • 370 ml mlaćenice
  • tri žličice ekstrakta vanilije
  • tri veća jaja, po mogućnosti domaća, lagano tučena
  • 370 ml vruće vode

Priprema:

1. Kakao i brašno prosijati, dodati sol, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i šećer te sve dobro promiješati. Dodajte ulje, mlaćenicu, lagano razmućena jaja, ekstrakt vanilije i vruću vodu i miksajte malom brzinom.

2. Kalup za tortu obložite pek-papirom, namastiti stranice i posujte kakaom da se biskvit ne zalijepi. Ja sam smjesu podijelila u dva kalupa (od 32 i 28 cm) – jer ima dosta smjese. Pekla sam ih zajedno koristeći ventilator na 170°C. Ako ne koristite ventilator ili nemate tu opciju na svojoj pećnici pa pečete jedan po jedan biskvit, pecite na 180°C, 40 do 45 minuta. Ako pečete cupcakese, kao ja večeras, pecite ih 20 – 25 minuta.

3. Nakon 45 minuta provjerite biskvit čačkalicom – ako je čista, izvadite biskvit iz pećnice. Skinite nakon par minuta obruč i pustiti ju da se skroz ohladi prije nego ju krenete mazati kremom. Prije slaganja torte odrežite neravnine na samoj površini biskvita i razrežite svaki biskvit napola – naravno, taj korak možete i preskočiti.

Za kremu:

  • 600 ml slatkog vrhnja
  • 400 g tamne čokolade
  • dvije žlice šećera u prahu
  • deset ml ruma
  • žlica maslaca

1. Čokoladu rastopite na pari s maslacem, dodajte slatko vrhnje. šećer i rum kad se

čokolada malo ohladi i mikserom izradite kremu. Pazite da ne pretučete slatko vrhnje.

2. Slažite red biskvita, red kreme i na kraju cijelu tortu premažite kremom.

U kremu možete dodati tostirane i samljevene lješnjake, blanširane bademe, cimet, narančinu koricu i sok od naranče, višnje… što god volite! Ova ljepotica podnosi sve varijacije na temu.

Dobar tek!

Ordinacija preporučuje

card-icon

Zdravstveni adresar

S lakoćom pronađite ordinaciju, ljekarnu, polikliniku i drugo.

card-icon

Baza bolesti

Nešto vas boli ili smeta? Prije odlaska liječniku možete se informirati ovdje.

Možda će vas zanimati i ovo