Čokoladne tortice s lješnjacima

Čokoladne tortice s lješnjacima_naslovna

Čokolada i lješnjaci savršen su spoj, a ove jednostavne aromatične tortice samo potvrđuju tu tvrdnju.

TorticeSastojci (za 12 tortica):

100 g tamne čokolade
70 g maslaca
2 jaja
90 g smeđeg šećera
1 Bourbon vanilin šećer
2 žlice čokoladnog likera (ili ruma)
prstohvat soli
30 g mljevenih prženih lješnjaka
70 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
žlica kakaa
80 g grubo sjeckanih prženih lješnjaka

Postupak:

1. Pećnicu zagrijte na 160°C. Namastite 12 malih okruglih kalupića (promjer 6 cm) ili kalup za muffine i pospite ih kakaom.

2. Čokoladu grubo nasjeckajte, dodajte joj maslac i otopite na pari. Ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. U međuvremenu u manjoj zdjelici pomiješajte mljevene lješnjake, brašno, sol, prašak za pecivo i kakao.

3. U većoj posudi pjenasto izradite jaja sa šećerom i vanilin šećerom dok smjesa ne postane pjenasta i svijetla. Dodajte rastopljenu čokoladu i liker te dobro sjedinite. Postepeno dodajte smjesu brašna i mljevenih lješnjaka lagano miješajući. Na kraju u tijesto lagano umiješajte 50 g sjeckanih lješnjaka. Nemojte previše miješati, tek toliko da smjesa bude jednolična i da se svi lješnjaci "utope" u njoj.

Čokoladne tortice4. Smjesu ulijte u pripremljene kalupiće, ali ne skroz do vrha jer će tortice tokom pečenja narasti. Svaku torticu prije pečenja pospite sa ostatkom lješnjaka. Pecite ih 15-ak minuta i dobro pazite da ih ne prepečete. One u sredini moraju ostati vlažne, tada su najbolje i najsočnije. Provjerite pomoću čačkalice - kada na čačkalici ostane malo smjese tortice su gotove.

5. Pečene tortice izvadite iz kalupića i ostavite ih da se ohlade. Najfinije su kad su još mlake, ali odlične su i kad se ohlade. Stavite ih u limenu kutiju, dobro zatvorite i bit će svježe još 2 dana.

Monika Topolko
Sweet Sensation

 Prati nas na Viber Public Chatu!