Domaći sladoled

sladoled, nada duhovic

Sladoled je naša najdraža hladna poslastica. Ljeti gotovo da i ne prođe dan da se njime ne zasladimo, iako ga i zimi obožavamo.

Ovaj put radi se o posebno finom i kremastom domaćem sladoledu koji možete napraviti sa ili bez stroja za sladoled... po vašoj želji, i to s okusima vanilije, maline i čokolade.

Sastojci za osnovni sladoled od vanilije:

  • jedna mahuna vanilije
  • 500 ml mlijeka
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g šećera
  • osam žumanjaka

ili za okuse po želji:

  • maline
  • čokolada
  • neslane pistacije i sl.

Priprema:

1. Razrežite mahunu vanilije, pa sastružite sjemenke. Zakuhajte mlijeko s vrhnjem i pomiješajte sa 100 grama šećera, mahunom i sjemenkama vanilije. Kad sve skupa provri izvadite mahunu.

2. Ostatak šećera pjenasto istucite s jajima na pari u metalnoj posudi iznad vode koja vrije. Tad lagano, dok je zdjela još na pari, uz miješanje pjenjačom, ulijevajte vruće mlijeko s vanilijom. Maknite sve s vatre i uz miješanje hladite smjesu ili ju stavite u drugu zdjelu s hladnom vodom i miješajte.

3. Kad je hladno stavite smjesu u zamrzivač na najmanje četiri sata. Povremeno izmiješajte kako se ne bi stvorili kristalići leda ili smjesu zamrznite u stroju za sladoled. Domaći sladoled najbolje je pojesti u roku od tjedan dana.

4. Za varijaciju sladoleda od maline u ohlađenu smjesu od vanilije, prije zamrzavanja, primiješajte 100 grama izmiksanih svježih malina.

Za čokoladni sladoled hladnoj smjesi primiješajte 100 grama otopljene čokolade, a za varijaciju od pistacija 50 grama nesoljenih mljevenih pistacija. Na isti način napravite i druge okuse sladoleda poput kokosa, lješnjaka ili marelica.

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!