Doručak je najbitniji obrok dana, a ako želite zamjeniti kuhana jaja, kajgane i omlete – pripremite jedan od ovih recepata.
Jaja imaju vrlo nisku kalorijsku vrijednost – tek 77 kcal, ako ih se ne priprema bez puno ulja i drugih dodataka, a bogat su izvor raznih hranjivih tvari. Smatraju se jednim od najkvalitetnijih prirodnih izvora bjelančevina i esecijalnih masnih kiselina, a sadrže i fosfor, selen i jod, te vitamine B skupine, A, D, E, i K. Također, sadrže i antioksidanse lutein i zeaksantin – koji su vrlo važni za dobar vid.
Sigurno je da ako ih jedete za doručak – duže ćete biti siti , a imat ćete i puno energije tijekom dana!
Ugljikohidrati, bjelančevine i masti: koliko se čega treba nalaziti na vašem tanjuru?
Muffini od jaja
Sastojci za 12 muffina:
- 1 paprika
- 3 mlada luka
- 4 cherry rajčice ili 1 obična
- 6 jaja
- 15 g soli
- možete dodati i 50 g sira, špinat ili drugu svoju omiljenu namirnicu!
Priprema:
Pećnicu ugrijte na 200°C, operite i narežite povrće – papriku, luk i rajčicu i stavite ih u posudu za mješanje. Dodajte jaja, sol i pomiješajte sve namirnice zajedno. U posudu za muffine stavite korpice za muffin i smjesu rasporedite po njima. Ako želite, naribajte sir na muffine. U zagrijanu pećnicu ostavite da se muffin peku 15 do 18 minuta.
Zanimljivi sendvič sa jajima
Sastojci:
- 4 šnite kruha
- 450 grama rikule
- 15 ml djevičanskog maslinovog ulja
- 10 ml svježeg limunovog soka
- soli
- papra
- 4 velika jaja
- 100 grama ricotta sira
- parmezan
- timjan
Priprema:
Kruh tostirajte, a rikulu pomiješajte s limunovim sokom, uljem i paprom. Jaja ispecite na tavi, a sastrane pripremite i smjesu s ricottom, odnosno pomiješajte ju s soli, parmezanom i timjanom po želji. Na tostirani kruh namažite prvo sa smjesom ricotta sira, a zatim stavite rikulu i na kraju stavite spečeno jaje.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
G.H.