Dulce de leche išleri

dulce de leche ishleri

Ovi kolačići se doslovce tope u ustima, i neodoljivo podsjećaju na dražesne pupoljke svibanjske. Zahtijevaju nešto više vremena za pripremu zbog dugotrajnijeg kuhanja karamela ili dulce de lechea ( južnoameričkog slatkog od mlijeka), ali uvjeravam vas da vrijede svakog truda.

Dulce de lecheSastojci ( za oko 50 kolačića):

Tijesto za kolačiće:

125 g šećera u prahu
250 g maslaca
3 – 5 žlica kakaa u prahu, pa onda dok ne dosegnete težinu od
375 g dodavati glatkog brašna

Dulce de leche: (slatko od mlijeka)

1 l punomasnog mlijeka 3,8 %mm
300 g šećera u prahu
mahuna vanilije
1 žličica sode bikarbone

Nadjev:

200 ml dulce de leche
500 ml vrhnja za šlag
1 vrećica želatine u prahu

Glazura:

300 gr čokolade za kuhanje
50 gr maslaca

IšleriPriprema:

Tijesto:

1. Od navedenih sastojaka umijesite prhko tijesto i ostavite da odstoji barem pola sata u hladnjaku, prije negoli ga razvaljate i izrežete modlom u oblik koji želite. Pecite ih desetak minuta na 180-200° C.

Dulce de leche:

1. Pomiješajte mlijeko sa šećerom u prahu. Ostružite sjemenke vanilije i dodajte i njih u mlijeko zajedno sa soli, pa kuhajte, povremeno miješajući, a pred kraj gotovo neprestano 1-1,5 sat. Trebali biste dobili konzistenciju karamela.

Ako vam se smjesa kad je kapnete na hladan tanjurić stisne, dulce de leche je gotov. Negdje na sredini kuhanja dodajte žličicu sode bikarbone, ako želite tamniji karamel.  Ohladite ga dobro prije nego nastavite sa receptom. Najbolje bi bilo napraviti ga dan ranije.

Nadjev:

1. Želatinu rastopite prema uputama na vrećici. Pomiješajte s vodom da nabubri, a zatim zagrijavajte dok se ne rastopi, ali ne smije zavrijati.

CvijetDok se ona lagano hladi, istucite čvrsti šlag od vrhnja i dodajte 200 ml dulce de lechea, a onda sasvim polako u tankom mlazu umiješajte i rastopljenu želatinu. Ostavite u hladnjaku da se stvrdne.

2. Za to vrijeme otopite čokoladu s maslacem i umačite polovicu količine kolačića u čokoladu, naglo ih povlačeći iz čokolade tako da im pri izvlačenju ostane „čuperak“.

Stvrdnuti nadjev punite u vrećicu za ukrašavanje i stavljajte na čiste kolačiće a onda na vrh spustite one sa čokoladnim čuperkom.


Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!