Duplo čokoladni tart

ana surac, duplo cokoladni tart

Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja "Skuhaj ovo". Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.

Dugo sam tražila savršeni recept za čokoladne košarice s kombinacijom bijele i tamne čokolade, ali kad ta moja potraga nije baš urodila plodom, zatvorila sam se jedno poslijepodne u kuhinju, odlučna u namjeri da stvorim savršene ''duple čokoladne košarice''. Htjela sam dobiti bogati čokoladni okus, htjela sam da budu hrskave pa sam dodala prepržene lješnjake i htjela sam da tijesto bude lagano i prhko. Svaki put kad ih napravim pojedu se dok ni ne trepnem.

Za prhko tijesto

  • 250 grama brašna (pola glatkog, pola namjenskog za prhka tijesta)
  • 30 grama kakaa ili 30 grama čokolade u prahu
  • prstohvat soli
  • 200 grama maslaca sobne temperature
  • 100 grama šećera
  • vanilin šećer
  • jedno jaje

Zajedno izmiješati brašno s kakaom, čokoladom u prahu, šećerom i dodati u to mrvicu soli i maslac. Kratko mijesiti i u to dodati jedno jaje koje malo prethodno izlupamo pa se to sve lakše i brže poveže. Izraditi tijesto i staviti ga pola sata u hladnjak.

Tijesto razvaljati i njime obložiti kalupe za mini tartes ili jedan veliki kalup za pitu. Malo probosti tijesto vilicom ili čačkalicom na nekoliko mjesta, prekriti papirom za pečenje i posuti grahom da se tijesto ne bi diglo dok se peče.

Zagrijati pećnicu na 180°C i peći sedam do deset minuta. Nakon što se košarice ohlade izvaditi ih iz kalupa.

Nadjev od bijele čokolade

  • 100 – 200 grama lješnjaka (ovisno o tome koliko volite lješnjake
  • bourbon vanilija
  • par žlica šećera (ovisi koliki ste fan slatkog)
  • 200 grama bijele čokolade
  • vrhnje za kuhanje (oko jedan dcl)

Lješnjake prepržiti u pećnici, oguliti im koru i onda ih u sjeckalici usitniti - ali ne da budu kao brašno nego da ostane malo većih komadića tu i tamo. Na pari otopiti bijelu čokoladu, dodati bourbon vaniliju, malo šećera i malo po malo (kako se čokolada topi) vrhnje za kuhanje. Kad se malo ohladi smjesa od bijele čokolade i vrhnja, dodati u nju lješnjake.

Napomena – ostaviti dio lješnjaka za ukrašavanje.

Nadjev od tamne čokolade

  • 100 grama tamne čokolade
  • malo ruma
  • bourbon vanilija
  • jedan dcl vrhnja za kuhanje

Čokoladne strugotine u koje smo dodali jednu bourbon vaniliju i malo ruma, preliti zagrijanim vrhnjem i miješati dok se sve ne poveže u glatku smjesu.

Za ukrašavanje

  • malo preprženih, nasjeckanih lješnjaka
  • strugotine bijele čokolade

Kad se košarice od prhkog tijesta ohlade, puniti ih prvo nadjevom od bijele čokolade s lješnjacima, pustiti pet minuta da se to malo stvrdne i zatim preliti još pomalo toplim čokoladnim nadjevom.

Odmah ukrasiti strugotinama od bijele čokolade i lješnjacima, i kad se ohladi – navaliti na bombastične košarice :)

Napomene:

  • Ukoliko ne volite lješnjake, možete staviti orahe, kokos ili bademe.
  • Košarice se mogu peći i u kalupima za muffine – ja ih obično pečem u kalupu za mini muffine.
  • Moja preporuka je odmah napraviti duplu dozu čokoladnog prhkog tijesta i pola zamrznuti :)

Ana Surać

 Prati nas na Viber Public Chatu!