Ovo je moj najdraži džem. Kad god stignem s njim započinjem dan. Kriška kruha ili tost, maslac, kava s mlijekom… za mene nema boljeg doručka 🙂
Ovo je, između ostalog, bio i jedan od jestivih poklona koje sam bližnjima darivala za Božić. I jedini nedostatak je što se bez problema može jesti sa žlicom, tako da brzo nestane 🙂 U sezoni kada je voće svježe okus je još bolji, ali odličan je i ako upotrijebite smrznuto voće, kao što sam ja to učinila ovaj put. Ako niste ljubitelj višanja, jednostavno ih zamijeniti trešnjama.
Sastojci:
-
1 kg voća – oko 70 posto višanja, 30 posto šumskog voća (jagode, kupine, ribizl, borovnice – sve osim malina) - Sok jednog limuna
- Korica jednog limuna
- Žlica đumbira u prahu
- 550 grama šećera
- 2 vrećice čaja od jagode
- 4 dcl soka od višnje (može i kompota)
- Pola žličice cimeta
Priprema:
1. Sok od višanja zagrijte i u njemu skuhajte čaj od jagode. U lonac stavite voće, šećer, sok i koricu jednog limuna i začine. Ostavite da odstoji tri-četiri sata.
2. U zamrzivač stavite jedan tanjurić koji će vam kasnije zatrebati za provjeru gustoće džema.
3. Voću dodajte sok od višanja i stavite kuhati na srednje jako vatru dok ne zavrije, stalno miješajući, te zatim smanjite na laganu vatru i pustite da se kuha dok tekućina ne ispari (oko sat do sat i pol vremena). Povremeno dobro promiješati. Ukoliko se na površini stvara pjena, maknite ju žlicom. Za to vrijeme u pećnici sterilizirajte staklenke. Dobro ih operite, ubacitie u hladnu pećnicu, zagrijte na 130°C i pustite ih unutra 30 minuta. Staklenke trebaju biti vruće kad u njih ulijete džem. U suprotnom bi pukle.
4. Poklopce dobro prokuhati u vodi i pustiti da se sami osuše na čistoj krpi.
5. Pred kraj kuhanja uzmite tanjurić iz zamrzivača i na njega stavite žličicu džema. Ukoliko vam se konzistencija džema sviđa onda je to – to! Ako je pretekuć ostavite ga da kuha još malo.
6. Ulijte džem u staklenke, čvrsto zatvorite, i okrenite ih naopačke. Neka tako stoje 10 minuta. Držati na tamnom i hladnom mjestu.
Ana Surać
Steamy, creamy…