Fazan iz pećnice

fazan

Meso divljači je karakterističnog, posebnog, oštrog okusa. Ima vrlo nizak udio masnoće i malo kalorija, ali i vrlo visok udio omega-3 masnih kiselina. Jedno od popularnijih mesa divljači, najčešće lovljeno, svakako je meso fazana koje se smatra posebnom gurmanskom delicijom.

Fazana sam odlučila pripremiti na klasičan i jednostavniji način kako se on ustvari i priprema, a napravila sam ga po ovom receptu, kojeg sam  malo i sama doradila...

kPotrebni sastojci za 2 osobe

1 fazan
15 dag slanine
15 dag dalmatinskog  pršuta
2 glavice luka
1 žlica maslaca
2,5 dl bijelog vina
2 dcl kiselog vrhnja
sol, mažuran

Priprema

1. Očišćenog fazana operite, posolite izvana, iznutra natrljajte mažurana, pa umetnite po list slanine i list pršuta. Takvog ga prvo popecite na maslacu (na tavi ili u pekaču) sa svih strana dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Izvadite ga na tanjur pa ga slaninom i pršutom izrezanim na tanke ploške obložite sa svih strana. Povežite fazana kuhinjskim koncem te ga vratite u pekač, stavite ga u zagrijanu pećnicu, te ga pecite na temperaturi 200 - 220° C, a za vrijeme pečenja redovito ga podlijevajte bijelim vinom.

2. Kad je fazan omekšao i dobio lijepu zlatnu boju, prelijte ga vrhnjem i ponovno vratite u pećnicu da se zapeče. Pečenog  izrežite na manje komade, tako da je svaki obložen slaninom. Poslužite uz valjuške od krumpirova tijesta te prelijte dobivenim umakom od pečenja.

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!