Focaccia - pogača s matarom

focaccia-pogaca-matar6

Dok ste na ljetovanju, potrudite se i pokušajte nabrati matar, samoniklu travu koja raste na kamenu uz more. Bere se prije cvatnje, od svibnja pa sve do kraja lipnja.

FocacciaAko ljetujete kasnije, raspitajte se kod domaćina prodaje li ga tko ukiseljenog. Ukiseljeni će djelomično promijeniti tek focaccie, ali će ona i dalje biti aromatična i drugačija. Ako vam niti to ne uspije, vrlo ukusnu pogaču ćete dobiti i ako matar zamijenite rikolom ili nekom drugom aromatičnom travom.

Sastojci:

Tijesto:

500 g krušnog brašna ili brašna za dizana tijesta
300 ml mlake vode
1 žica soli
2 žličice šećera
1/2 svježeg kvasca
maslinovo ulje

Nadjev:

100 -150 g svježeg ili ukiseljenog matara
250 g mozzarelle
70 g odkoštenih crnih maslina
70 g pršuta
cherry rajčice po želji i ukusu
maslinovo ulje
papar

Priprema:

1. Pomiješajte brašno sa solju i u sredini načinite udubinu u koju dodaje 100 ml vode, šećer i razmrvljeni kvasac, pa ostavite da kvasac naraste. Sa preostalom vodom zamijesite tijesto i ostavite da se ponovo diže dok ne udvostruči obujam.

2. Polovicu tijesta razvaljajte u oblik kruga, lagano pređite po dnu tijesta dlanom namazanim maslinovim uljem i položite ga u lim za pečenje.

Focaccia pogača3. Rasporedite po njemu mozzarellu narezanu na kockice, matar, odkoštene masline narezane na šnitice, natrgajte pršuta,  popaprite i lagano nakapajte maslinovim uljem. Preklopite drugom polovicom tijesta razvaljanom u krug i krajeve tijesta uvucite pod donji krug.

4. Premažite gornje tijesto dlanom namazanim maslinovim uljem, pa rasporedite još pokoji komadić mozzarelle, matara, pršuta i cherry rajčice. Pecite oko pola sata na 180-200° C.

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!