Gombao

gombao

Ovaj recept idealan je za one koji vole kinesku kuhinju i kuhati u woku - višenamjenskoj posudi iz kineske kulinarske tradicije, gdje se namirnice prže u vrlo malo masnoće ili čak na samoj pari.

Bitno je jednolično i, recimo tako, pedantno usitniti sve sastojke. Meso mora biti krto i meko tzv.lungić ili pileći file. Ovaj recept je kombinacija više sličnih recepata.

Gombao je kineski specijalitet sa kikirikijem, a naša Nada koristila je tri vrste mesa. Vrlo ukusno istočnjačko jelo poslužuje se uz kuhanu rižu, a toplo ga preporučujemo svima!

GombaoPotrebni sastojci:

1 pileći file
10 dag svinjetine (od lungića)
10dag junetine
2 mrkve
1 poriluk
1 žlica bambusa
100g kikirikija
1 poriluk
1 crvena paprika
1 zelena paprika
škrobno brašno "Gusnel"
1dcl ulja
2 češnja češnjaka
3-4 žlice sojinog umaka
1 dcl bijelog vina
voda
sol,papar

Priprema:

1. Meso malo poperite i posušite u kuhinjskom papiru, te ga narežite na jednolične kockice. Pospite ga Gusnelom.

2. Poriluk i mrkvu narežite na kolutiće,a paprike na kockice. Operite pod mlazom hladne vode.

3. Na ulju kratko popržite kikiriki,pa ga izvadite rupičastom lopaticom na tanjur, isto napravite i s mesom, stavite ga na ulje u kojem se pržio kikiriki i pržite 15-tak minuta sa svih strana do zlatnožute boje. Izvadite na tanjur s kikirikijem.

4. Na istoj masnoći popržite povrće, dodajte bambus i sitno nasjeckan češnjak. Dolijte vino i vodu, miješajte.

Gombao5. Meso i kikiriki vratite u wok s povrćem, po potrebi dodajte još malo vina ili vode i kratko sve zajedno propirjajte. Posolite i popaprite.

6. Jednu žličicu Gusnela razmutite u zasebnoj manjoj posudi sa malo vode i soja umakom, po želji možete dodati i malo Vegete. Smjesu izlijte u wok s mesom i povrćem, sve još kratko prokuhajte iposlužite uz kuhanu rižu.


Dobar tek!

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!