Cvjetača ili karfiol vrlo je zdrava kupusasta biljka koja može biti odlična i zdrava zamjena krumpiru.
Biljka je bogata vitaminom C i K, dobar je izvor folne kiseline, dijetalnih vlakana i kalija. a. Konzumacija dovoljnih količina ovog povrća može pridonijeti smanjenju rizika od nastanka bolesti srca, krvožilnog sustava i nekih vrsta karcinoma.
Salata od cvjetače i brokule
- 2 velika krumpira
- 20 dag cvjetače
- 20 dag brokule
- 2 režnja češnjaka
- 1 dcl maslinova ulja
- sol i papar
- Krumpir očistite i narežite na kockice te stavite kuhati u posoljenu vodu. Kada je krumpir skoro gotov, dodajte brokulu i cvjetaču te kuhajte dok ne omekšaju.
- Izvaditi iz vode te toplo začiniti: maslinovo ulje, sol, papar i nasjeckan češnjak
- Sve nježno pomiješati
- Ovaj prilog ide odlično uz ribu i sve vrste mesa, a ako pazite na liniju ovo je ukusno samostalno jelo.
- Može se jesti vruće ili hladno.
Pire od karfiola i češnjaka – prilog koji će vas oduševiti
Zapečena cvjetača
- 2 žlice češnjaka u prahu
- 2 žlice maslinova ulja
- 1 glavica cvjetače, natrgana
- 2 žlice parmezana
- Sol i papar
- nasjeckanog svježeg peršina po želji
- Zagrijete pećnicu na 220 stupnjeva te namastite posudu za pečenje.
- Ulje i češnjak stavite u vrećicu te dodajte cvjetaču – sve dobro protresite.
- Stavite u posudu za pečenje te popaprite i posolite.
- Pecite 20-ak minuta.
- Izvadite iz pećnice te pospite parmezanom i peršinom.
- Vratite u pećnicu još par minuta.
- Poslužite uz meso ili kao samostalno jelo.
A. A.
Foto: Shutterstock