Krcata kvalitetnim bjelančevinama, zdravim mastima i vitaminima (pogotovo B2 i B12), jaja su također bogat izvor kolina – esencijalnog nutrijenta za razvoj i funkcije mozga.
Svi znamo da je lako pripremiti jaja, ali ipak postoje pravila koja će ih učiniti savršenim obrokom.
Evo koje greške najčešće ponavljamo i kako iz izbjeći:
Kajgana
Ne koristite tavu od lijevanog željeza za pripremu kajgane. Jaja će se za takvu tavu lijepiti pa se savjetuje korištenje posude koja će to onemogućiti.
Pripremate jaja na viskom temperaturama
Jaja kuhaju iznenađujuće brzo, tako da ih ne želite pripremati na visokoj temperaturi – osim ako volite jesti suha jaja… Kajganu napravite u posebnoj posudi i obavezno smanjite vatru kada ih sipate na tavu.
Pripremite sarmu od puretine po receptu Marthe Stewart
Ostavljate ih na vrućoj tavi
Tava će ostati vruća nakon što ju maknete s vatre, a jaja koja su u njoj će se peći i dalje te će ona postati suha.
Jaja stavljate kuhati u prevruću ili prehladnu vodu
Temperatura vode je najvažnija ako poširate jaja. Za poširanje, koje se najčešće koristi za spremanje jaja i filea ribe, namirnice se stavljaju u vodu koja samo što nije zavrela (do 95°C), a doda se i malo octa.
Solite vodu prije kuhanja
Sol se obavezno mora dodati vodi u kojoj će se kuhati tjestenina ili krumpir, ali nikako kod kuhanja jaja. Sol omekšava namirnice, što je dobro kod pripreme tvrdih namirnica, poput povrća i tijesta, ali ne želite da se to dogodi i kuhanim jajima.
Ove su namirnice i nutrijeniti potrebni svakoj ženi
Gulite ih prije nego se ohlade
Ako ste gladni, sigurno nemate vremena čekati, ali jaja možete skuhati i nekoliko sati prije konzumacije, što će njima dati vremena da se sama odvoje od ljuske.
A. A.
Foto: Shutterstock