Danas obitelji poslužite ukusnu i okrepljujuću francusku juhu od luka!
Ako je niste nikada pripremali ili imali priliku isprobati ovu juhu, dobro je znati kako se ona u francuskoj smatra klasikom gastronomije, a neki “Soupe a l’oignon” nazivaju juhom nad juhama.
Nadamo se da vas je već ova informacija uvjerila da danas pripremite ovo jelo.
Recept za juhu od luka
Potrebni sastojci:
- 10 dg otopljenog maslaca
- 4 crvena luka, nasjeckana
- 2 režnja češnjaka, nasjeckana
- 1 lovorov list
- 2 grančice timijana
- sol i papar po ukusu
- 1 šalica crnog vina
- 1,5 – 2 l zagrijanog goveđeg temeljca
- 3 jušne žlice brašna
- 1 baguette, narezan
- 20 dg Grojer sira, naribanog
Upute za pripremu:
- Rastopite maslac na slaboj vatri
- Dodajte luk, češnjak, lovor, timijan, sol i papar te pirjajte dok se luk ne karamelizira – otprilike 20 minuta
- Dodajte vino te pustite da zavrije, smanjite vatru te kuhajte dok vino ne ishlapi i luk ostane bez tekućine – otprilike 5 minuta
- Izvadite lovor i timijan. Luk pospite brašnom te promiješate. Sada dodajte temeljac i kuhajte još 10-ak minuta.
- Kada ste spremni za posluživanje, juhu prebacite u keramičke posude, prekrijete sa sirom i kruhom te stavite da se zapeče u pećnici dok se sir ne otopi.
Dobar tek!
Foto: Shutterstock
Ana A.