Komiška pogača

komiska pogaca-2.JPG

Ako dosad još niste, vrijeme je da probate specijalitet otoka Visa. Dok se Višani i Komižani prepiru čija je pogača bolja, ja vam nudim recept za moju, malo izmijenjenu i prilagođenu kontinentalnim nepcima.

kSastojci:

Tijesto:

  • 700 g brašna za dizana tijesta
  • 3/4 svježeg kvasca
  • pola žlice soli
  • 2 žličice šećera
  • 50 ml maslinovog ulja
  • do 300 ml mlake vode
  • još malo maslinovog ulja za premazati pogaču

Nadjev:

  • 200 g slanih srdela ili inćuna (vodite računa o slanoći)
  • 300 g luka
  • 5-6 češnja češnjaka
  • kvezica peršina
  • 1 kg svježih rajčica i pola žlice koncentrata rajčice ili konzerva pelata
  • papar
  • 2-3 žlice ukiseljenih kapara
  • crne odkoštene masline po želji
  • po želji 100-150 g mozzarelle
  • maslinovo ulje

Priprema:

Tijesto:

Pomiješajte brašno sa solju i u sredini napravite udubinu u koju ulijte kvasac rastopljen u malo mlake vode u kojoj ste rastopili šećer. Ostavite pokriveno na toplom dok kvasac naraste, zatim dodajte maslinovo ulje i ostatak vode, pa umijesite tijesto. Formirajte kuglu i ostavite na toplom da udvostruči obujam. Nakon što je tijesto udvostručilo obujam premijesite ga i podijelite na dvije kugle, a jednu ostavite nešto veću.

Nadjev:

kLuk narežite na tanke rezance i pržite na maslinovom ulju dok omekša. Dodajte češnjak narezan na ploške, a zatim i polovicu slanih ribica, pa promiješajte da se ribice raspadnu i dobijete pastu. Dodajte svježe rajčice ili konzervu pelata, žlicu šećera, papar, sitno sjeckani peršin, pa kuhajte dok se sve ne zgusne. Na kraju umiješajte kapare i po želji odkoštene crne masline.

Veću kuglu razvaljajte u krug promjera otprilike 30 cm. Prekrijete nadjevom, ali ostavite slobodno sa strane, da kasnije možete zatvoriti pogaču.

Na nadjev stavite preostale slane ribice i po želji mozzarellu narezanu na kockice.

Mozzarella se ne pojavljuje u originalnom receptu za pogaču, ali je mozzarella čini punijom, nadjev dobije kremastiju strukturu, a i nešto pitomiji okus za one koji baš nisu pretjerani ljubitelji slanih ribica.

Razvaljajte i drugu kuglu tijesta, nešto užeg promjera, preklopite njome nadjev, pa rubovima donjeg tijesta preklopite i zatvorite. Premažite je maslinovim uljem i pecite 30 minuta na 200-220° C. Vruću neko vrijeme prekrijte vlažnom kuhinjskom krpom.

Servirajte uz času dobrog crnog vina i puuuno vode! :)

 

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!