Kroketi od račića

kroketi1

Ako želite ukusno i brzo jelo, koje se k tome i lako priprema, predlažemo vam krokete. Dobra strana ovog jela je da se može napraviti od niza namirnica - ribe, povrća, mesa, a danas vam donosimo jedan "morski" recept.

Sastojci:
500 g svježih račića u ljušturi
1 žlica soli, dvije žlice maslaca
4 žlice brašna, 2 žumanjka
po 1 prstohvat soli i bijelog papra
1 jaje, 1 šalica bijelih mrvica
2 šalice maslinovog ulja

kroketi-raciciPriprema:

  1. Račiće temeljito operite. Zatim ih kuhajte 5 minuta u posoljenoj vodi, istresite ih u cjedilo, a vodu u kojoj su se kuhali sačuvajte.
  2. Račiće izvadite iz ljuštura. Glave i ljušture račića vratite u uvarak i kuhajte još 10 minuta. Tada uvarak procijedite. Račiće ohladite i sitno nasjeckajte.
  3. Rastopite maslac, pospijte ga brašnom i miješajte na vatri da dobijete povezanu smjesu. Zapržak zalijte s malo uvarka od račića i kuhajte ga na blagoj vatri da nastane gusta kaša.
  4. Nasjeckane račiće umiješajte sa žumanjcima, solju i paprom u kašu od brašna, kratko ugrijte, skinite sa štednjaka i ostavite da se ohladi. Od te smjese oblikujte kuglice veličine oraha.
  5. Razmutite jaje, pa kuglice uvaljajte najprije u jaje, zatim u mrvice. Ugrijte ulje, pa krokete od račića ispržite na vrućem ulju s obje strane, da postanu hrskavo smeđi.
  6. Krokete ostavite na papiru koji upija da se ocijede, te ih vruće poslužite uz pivo ili vino.

Dobar tek!

S.J.

 Prati nas na Viber Public Chatu!