Lasagne duetto

Lasagne, lazanje

Lijeva strana pekača rezervirana je za mesnu verziju, koja bi se sigurno i mačku Garfieldu svidjela… dok je desna za one koji vole lazanje bez mesa i više im pašu povrtne kombinacije.

Ovo jednostavno talijansko jelo sastoji se od tri bitna dijela: bešamel umaka, punjenja (mesno, povrtno, više vrsta sira ili recimo gljiva...), te višeslojnih "plahtica" tjestenine po kojoj je samo jelo i dobilo ime. Ove sam napravila u kombinaciji lijevo meso, desno povrće (duetto)... Posložite ih, premažite, zapecite i uživajte...

Potrebni sastojci

k1 veća glavica luka srebrenca
malo maslinova ulja
400 g junećeg mljevenog mesa
250 ml mesnog temeljca ili goveđa kocka
lovorov list
2 srednje mrkve, očišćene i sitno nasjeckane
3-4 žlice sitno nasjeckanog svježeg peršina
3-4 žlice koncentrirane rajčice iz tube
250 g sira Ementaler
sol, papar
750 ml mlijeka
40 g maslaca
3 žlice brašna
po želji muškatni oraščić
2 tikvice, oprane i narezane na tanke ploške
1 patlidžan i 2 svježe rajčice - na ploške
800 g tjestenine za lazanje
250 g mozzarelle
60 g pinjola

Priprema

1. Na malo maslinova ulja popržite sitno nasjeckan luk, da postane staklast, pa mu dodajte lovorov list, sitno nasjeckanu mrkvu, te svježi peršin. Sve izmiješajte, pa smjesi dodajte mljevenu junetinu, pirjajte dok se meso ne razdvoji na grudice. Tada dodajte temeljac, koncentriranu rajčicu te posolite i poparite. Sve skupa kuhajte 25 minuta na tihoj vatri.

2. Tikvice, patlidžan i rajčice operite, te ih narežite na ploške. Patlidžan posolite, pa ga ostavite da odstoji 10-ak minuta, posušite ga kuhinjskim papirom. Ploške patlidžana i tikvica popržite na malo (2-3 žlice) ulja, pa ih posolite i poparite.

k3. Za bešamel umak otopite maslac, pa na njemu popržite brašno, tad malo po malo dodajte mlijeko. Miješajte pjenjačom da vam se ne stvore grudice. Začinite solju, paprom i po želji muškatnim oraščićem.

4. Pećnicu zagrijte na 200° C. Namastite veću vatrostalnu zdjelu i po želji polovicu odijelite aluminijskom folijom. Na dno stavite prvo tanak sloj bešamel umaka, zatim red tijesta za lazanje, pa na jednu polovicu stavite malo mesnog umaka, pokrijte listovima za lazanje, naribajte sir Ementaler, pa ponovite. Bešamel, lazanje, mesni umak, sir. Završite bešamelom, sirom i pinjolima.

5. Na drugu polovicu pekača slažite bešamel, tijesto za lazanje, pa ploške tikvica, patlidžana i rajčica. Posolite. Postupak ponavljajte dok ne potrošite sastojke. Završite povrćem, preko kojeg posložite na ploške narezanu mozzarellu. Prekrijte aluminijskom folijom i tako pecite 15-ak minuta, za tim maknite foliju i pustite da se lijepo zapeče i dobije lijepu žutu boju. Po želji lazanje ukrasite rukolom.

 

Nada Duhović
Just good food

 Prati nas na Viber Public Chatu!