Ledene jabuke

Ledene jabuke

Ovaj recept je objavljen u sklopu nagradnog natječaja "Skuhaj ovo". Vaše ćemo fine kreacije objavljivati od 28. siječnja do 15. travnja, a tri najbolja recepta bit će nagrađena vrijednim nagradama.

  • 1 kg jabuka
  • 2 dcl vode
  • 2 vrećice pudinga od vanilije
  • 150 g šećera (smeđeg)
  • pola žličice cimeta
  • 400 g keksa s maslacem (Petit Beurre)
  • 250 ml slatkog vrhnja za šlag
  • po želji kakao/ribana čokolada za posipanje

Operite, ogulite i naribajte 1 kg jabuka i stavite ih kuhati u 2 dcl vode, uz dodatak šećera. Kuhajte ih 5-10 minuta, da malo omekšaju.

Oba pudinga iz vrećice razmutite s ukupno 12 žlica hladne vode. Kad jabuke omekšaju, dodajte im razmućeni puding i malo cimeta pa sve zajedno kuhajte (miješajući) dok se smjesa ne zgusne i poveže s jabukama, oko 5 minuta.

U posudu za pečenje (koristila sam lim za pečenje 30 x 20 cm) posložite red keksa pa red smjese od jabuka, opet red keksa, ponovo red jabuka i na kraju red keksa. (Ovisno o veličini posude, neke kekse možete prelomiti ako vam ne stanu ili vam vire iz ruba posude, prilagodite si veličinu i količinu keksa tako da pokrijete dno posude).

Ostavite ga da se ohladi. Premažite šlagom od tučenog vrhnja (najbolje sutradan, ostavite ga preko noći na hladnom, da keksi upiju sok od jabuka i omekšaju i da se fila poveže, kako biste ih mogli rezati na kocke) i prije posluživanja (ako želite) posipajte kakaom ili naribanom čokoladom.

 
Tamara Novaković

 Prati nas na Viber Public Chatu!