Limun njoki i juneći odresci u umaku od bosiljka i češnjaka

bosiljak-limun njoki 2

Iskoristite vrijeme mladog krumpira i napravite malo drugačije njoke, okupajte ih u mirisnom umaku napravljenom od svježeg bosiljka i češnjaka, a mesoljupci ovoj kombinaciji smiju bez ustručavanja dodati i meso.

kSastojci:

Za umak od bosiljka:

  • 50 g svježeg bosiljka
  • 5 češnja češnjaka
  • 20 g badema
  • 40 g ribanog parmezana
  • 1-2 žlice maslinovog ulja

Njoki od limuna:

  • 1 kg mladog brašnastog krumpira
  • oko 200 g kuhinjske kamene soli
  • 300 g glatkog brašna
  • naribana korica 6 limuna
  • 120 g parmezana
  • bijeli papar
  • k2 žutanjka

Meso:

  • 700 g junećih ili telećih odrezaka
  • sol, bijeli papar
  • češnjak
  • maslinovo ulje
  • 100 ml bijelog vina
  • maslac
  • malo oštrog brašna

Priprema:

Umak od bosiljka:

Bosiljak operite, posušite i zajedno sa češnjakom usitnite u multipraktiku. Dodajte bademe (ne moraju biti blanširani i oljušteni), pa usitnite i njih. Zatim dodajte ribani parmezan, ali sada smanjite jačinu multipraktika i na kraju sasvim lagano, pomalo umiješajte maslinovo ulje dok ne dobijete gusti umak.

Njoki od limuna:

Pećnicu zagrijte na 180-200° C. Krumpir operite, obrišite i stavite ga peći otkrivenog u posudu koju ste posuli kuhinjskom kamenom soli (otprilike 0,5 cm debljine). Pecite otprilike sat vremena. Vilica ili nož moraju lagano ulaziti u krumpir kad ubodete, ali ne dopustite da vam se raspadne. Krumpir ohladite toliko da ga možete oguliti i protisnite.

lDodajte sve ostale sastojke za njoke i umijesite tijesto. Valjajte ga u oblik kobasice i režite na otprilike dva cm duge komade. Po želji ih prstima formirajte u jastučiće ili pređite preko ribeža za njoke da dobiju utore. Kuhajte ih u kipućoj slanoj vodi u manjim količinama i vadite šupljikavom žlicom čim isplivaju na površinu. Lagano nakapajte maslinovim uljem.

Meso:

Juneće ili teleće odreske lagano istucite, posolite, popaprite, Dobro protrljajte zdrobljenim češnjakom, kojeg ostavite između odrezaka, nakapajte maslinovim uljem, pa ostavite najmanje dva sata, a najbolje preko noći da se mariniraju.

Izvadite ih, odstranite komadiće češnjaka, pa svaki odrezak jednom stranom uvaljajte u oštro brašno.

Pržite svaki odrezak 2-3 minute na mješavini maslaca i maslinovog ulja, pa izvadite. Preostalu masnoću podlijte bijelim vinom, vratite odreske, dodatno zalijte vodom i kuhajte na laganoj vatri, po potrebi još podlijevajući 40-50 minuta ili dok meso potpuno ne omekša. Pred sam kraj, odreske ponovo izvadite, dodajte umak od bosiljka, pustite da prokuha, pa vratite meso natrag.

Servirajte uz zelenu salatu i dodatno po želji poslužite još ribanog parmezana.


Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!