Mini pite s višnjama

mini-pite-sa-visnjama

U ovo doba godine mi se kao po pravilu dogodi da otkrijem kako novo voće samo što nije pristiglo, a ja još uvijek imam zamrzivač pun prošlogodišnjeg.

Mini pite s višnjamaAko se i vama događa slično, nudim vam recept za simpatične mini pite s višnjama ili trešnjama.

Sastojci:

Tijesto:

600 g glatkog brašna
400 g maslaca
1,5 prašak za pecivo
200 g šećera u prahu
malo soli
2 žlice kakaa u prahu
2-3 jaja
1 vanilin šećer

Nadjev:

100 g brašna
50 g maslaca
200 g šećera
1 žlica škrobnog brašna (gustina)
žličica arome vanilije ili neke druge po ukusu
2 jaja
½ l soka od voća ili kompota
višnje ili trešnje

Mini pite s višnjamaPriprema:

1. Od navedenih sastojaka zamijesite prhko tijesto, na način da pomiješate brašno, šećer u prahu, prašak za pecivo,sol i vanilin šećer. U tako dobivenu mješavinu utrljate maslac narezan na kockice dok se ne pretvori u mrvice. Nakon toga dodajte lagano umućena jaja i zamijesite tijesto. Odvojite manji dio da ostane svijetlo, a u preostalo dodajte kakao u prahu i ostavite da odstoji u hladnjaku otprilike pola sata radi lakšeg valjanja.

2.
U međuvremenu u pola litre soka ili kompota sobne temperature razmutite obje vrste brašna i šećer pazeći da se ne stvore grudice. Razmutite jaja i dodajte i njih. Kuhajte, miješajući na laganoj vatri dok se ne počne zgušnjavati.

3.
Razvaljajte tijesto i rasporedite ga u posudu za pečenje. Ako imate malene kalupe za pite (promjer 12 cm radite u njima, ali isto tako će vam navedena količina sastojaka biti dovoljna i za klasičan kalup za pitu, ali produžite vrijeme pečenja).

4.
Posložite odkoštene višnje ili trešnje na tijesto i zalijte nadjevom, a zatim sve prekrijte trakama svijetlog i čokoladnog tijesta naizmjence, tako da i crveni dijelovi nadjeva ostanu vidljivi i da pomalo podsjeća na tartan uzorak. Pecite na 180-200°C dok tijesto ne dobije zlatnu boju.

Tadeja i Timna Bjažević
In T & T kitchen

 Prati nas na Viber Public Chatu!