Njoki od ricotte s pestom od bosiljka

Njoki od ricotte

Izrada domaćih njoka nikad nije bila lakša! Umjesto njoka od krumpirovog tijesta isprobajte ove brze i ukusne njoke od ricotte. Poslužite li ih uz jednostavni umak poput zelenog pesta, u tren oka imat ćete sjajno toplo predjelo ili gurmanski ručak.

kPotrebni sastojci za 2 osobe

Njoki od ricotte

250 g ricotte (ili običnog svježeg sira)
1/2 žličice soli
1 žumanjak
30 g parmezana
80-90 g oštrog brašna
prstohvat muškatnog orašćića (nije obavezno)

Ricottu ocijedite, stavite u zdjelu i propasirajte. Dodajte joj sol, muškatni orašćić, žumanjak i naribani parmezan te dobro promiješajte žlicom dok ne dobijete glatku smjesu. Na kraju dodajte brašno i miješajte kratko, tek toliko da se počne formirati tijesto. Tijesto će biti još dosta ljepljivo ali neka vas to ne brine. Naravno, vi možete upotrijebiti više brašna, ali tada njoki neće biti tako lagani i ukusni.

Dobro pobrašnite radnu plohu i ruke. Uzmite žlicu tijesta, spustite ga na radnu plohu i dlanovima ga razvaljajte u dugački valjak (debljine kažiprsta). Nožem izrežite dobiveni valjak na jastučiće dugačke 2-3cm i slažite ih na pobrašnjeni stolnjak ili pleh obložen papirom za pečenje. Postupak ponovite sa ostatkom tijesta. Radite brzo jer će gotovi njoki brzo postati gnjecavi i teško ćete ih odvajati od podloge.

kNjoke kuhajte u dosta kipuće posoljene vode. Kuhajte dok ne isplivaju na površinu, 2-3 minute. Vadite ih šupljikavom žlicom, stavite u zdjelu i po želji prelijte sa malo maslinovog ulja. Poslužite ih odmah sa pestom od bosiljka ili umakom po želji. Ako ćete ih poslužiti sa pestom od bosiljka, spremite malo vode u kojoj su se kuhali njoki.

Pesto od bosiljka

30 listića bosiljka
2 režnja češnjaka
20 g tostiranih badema
120 ml maslinovog ulja
3 žlice naribanog parmezana
2 žlice limunovog soka
2-3 žlice vode u kojoj su se kuhali njoki
sol & papar

Listove bosiljka operite, osušite i stavite u multipraktik. Dodajte mu sve ostale sastojke i dobro propasirajte dok ne dobijete glatki umak. Po potrebi još malo dotjerajte okus solju i paprom, promiješajte i odmah poslužite ili stavite u čistu staklenku i stavite u hladnjak. Dobro zatvoren, pesto može stajati do 2 tjedna.


Monika Topolko
Sweet Sensation

 Prati nas na Viber Public Chatu!